На крачка от смъртта след италиански куршум
На крачка от смъртта след италиански куршум / Светла Тенева

Вече втора година едно семейство търси истината за смъртта на своя син и не знае дали убиецът му е получил наказание. 

18-годишно момче от ромската махала в град Николаево беше застреляно в средата на месец септември 2006-та година в къща в покрайнините на италианското селище Мондрагоне, където се намира с група българи-гурбетчии.

При стрелбата от двама непознати мъже бе тежко ранен бащата на Стоян -39-годишния Стефан Александров, жител също на ромската махала в Николаево. Мъжът оцеля по чудо, след като куршум засегна вътрешните му органи и той лежа няколко месеца в болница в Италия.

И до днес Стефан и съпругата му Фана, която също е била на фаталното място, където се е състояла престрелката, не могат да си отговорят на въпроса защо по тях имаше стрелба: стрелба по италиански – с фатален изстрел за 18-годишния им син.

След инцидента в Италия през 2006 година до медиите достигна оскъдна информация. “Стоян Стефанов Александров (18) бе застрелян в неделя вечерта в покрайнините на италианското село Мондрагоне край Каверна и почина на път за болницата”, информира тогава българският консул в Италия Евелина Пейчева.

"Още четирима наши сънародници са ранени, когато двама въоръжени мъже влезли в къщата и при опит да оберат петимата българи открили огън", се казва в официалното съобщение.

По стрелбата е започнало разследване от карабинерите и от следствието на Каверна. Италианските карабинери са уточнили, че инцидентът е станал при опит за грабеж. Стрелците са изчезнали в неизвестна посока.

Районът е известен със силното присъствие на местната мафия Камора, припомни тогава италианската преса.

Какво се е случило през онзи септемврийски ден, чуйте какво разказа оцелелият от италиански куршум пред Дарик диктофона ми: