Сребърната медалистка Мирела Демирева в едно искрено и емоционално интервю
Сребърната медалистка Мирела Демирева в едно искрено и емоционално интервю / снимки: Darikradio.bg
Над 1000 лекоатлети и членове на официални делегации от 18 страни, членуващи в Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), пристигат на стадион "Берое" в Стара Загора, където на 21 и 21 юли  ще се проведе Балканиада по лека атлетика за мъже и жени. Турнирът е последна възможност за покриване на  нормативите за Европейското първенство в Берлин (7-12 август) в различните дисциплини.
 
Под Аязмото идват състезатели от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Хърватия, Израел, Кипър, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора.
 
В най-големия форум на Балканите ще участват и най-добрите български атлети. Сред чуждестранните състезатели са младежки европейски шампиони, сребърни и бронзови медалисти от световни и европейски турнири.
 
Любителите на атлетиката няма да могат да видят в Стара Загора най-добрата българска спринтьорка в последните години Ивет Лалова-Колио. Тя ще пропусне Балканиадата заради мускулно разтежение. В нейно отсъствие на 100 и 200 метра ще стартира Инна Ефтимова, а на половин обиколка е заявена и Карин Околие. На 100 и 200 м при мъжете ще бягат Денис Димитров и Петър Пеев. И двамата имат покрити нормативи на 100 м за участие на Европейското в Берлин следващия месец.
 
Сребърната олимпийска медалистка в скока на височина от Рио де Жанейро 2016 Мирела Демирева, състезателка на СКЛА Берое, ще пристигне за участие в Стара Загора. В сектора при жените ще се появи и неостаряващата Венелина Венева-Матеева. Четвъртата в европейската ранглиста за сезона в тройния скок Габриела Петрова също ще участва на Балканиадата в Стара Загора. Възпитаничката на Атанас Атанасов ще скача скок дължина и троен скок. В тройния скок при мъжете ще участват Момчил Караилиев и Георги Цонов. Правещата отличен сезон до момента в тласкането на гюле Радослава Мавродиева също е в българския отбор. При мъжете в същата дисциплина ще стартира Георги Иванов.Националният ни рекордьор в бягането на 3000 метра стийпълчейз Митко Ценов този път ще стартира в коронната си дисциплина. Той също има покрит норматив за еврошампионата в Берлин.
 
Организатори на събитието са АБАФ, Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“. На откриването на Балканиадата, което ще се състои на 20 юли (петък) от 18:00 часа, ще присъства министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Вечерните сесии на състезанието ще се излъчват пряко по БНТ. Състезанията след обед започват от 16 ч.
 
През миналата 2017 г. за първи път Стара Загора бе домакин на балканската Гала на Асоциацията на балканските атлетически асоциации.
През 2013 г. Стара Загора бе домакин на 66-ата Балканиада по лека атлетика, а през 2015 г. проведе отлично и Европейското отборно първенство - втора лига. През последните години СКЛА "Берое" възстанови успешно и международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме".