/ Thinkstock/Getty Images
Между 100-180 лева са нужни на родителите, за да приготвят първокласник за училище, показва справка, направена в казанлъшки магазин и книжарници. По-голямата част от сумата - близо 100 лева отиват за закупуването на раничка, тераски, бои и други канцеларски материали, без особено разточителство по отношение на ученическата раница.

Около 4000 учители се търсят в училищата в страната

Останалите 80 лева са за закупаване на нови дрешки - панталон или поличка, тениска, суичър или ризка, както и спортни обувки или сандали, с уговорката, че са от масовите магазини тип „китайски“. Ако родителите са по-претенциозни и държат на по-маркови дрехи и обувки, тогава скромните 80 лева за облекло няма да са достатъчни. Отделно за първия учебен ден ще са нужни средно между 5 и 10 лева и за цвете или букет за учителката.
 

документи
dariknews.archive


Така грубата сметка за подготовка за първия учебен ден, без закупуване на връхни дрехи и разточителство по отношение за малък ученик излиза близо 200 лева, без да се бори евентуалната нужда от закупуване на бюро и стол  а ученика.

Там сумата за двете неща може да стигне до 100 лева, също ако родителите са без особени претенции по отношение на качество, вид, марка. 250 лева е държавната помощ, която се отпуска за приблизително 46 хиляди бъдещи първолаци от държавата за новата учебна година. Условието е средният месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. За 2018 г. той е увеличен.
 
Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.
 
Информационната система на МОН ще има нова функционалност

Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година Независимо от размера на тази помощ, не са редки случаите когато родители могат да си позволят далеч по-крупни суми за подготовка на бъдещия си ученик. 200 лева са раничка и несесер за моливи и химикили не са нещо, което препъва голяма част от родителите.

В търговската мрежа на Казанлък могат да се намерят раници на цени от 6-10 лева - до 130 лева. Масовата цена на раницита за учиилще, която купуват казанлъчани е около 35-40 лева. На 15 септември в община Казанлък първият звънец ще бие за 680 първокласника, от които 120 ще учат в училища в населените места от общината.