маски
маски / Преслава Преславова
Предпазни маски на базата на маски за шнорхел вече използват 25 медици от КАИЛ в УМБАЛ-Стара Загора. Маските са срещу COVID-19 и са адаптирани от българския екип Air Collective. 
 
Новото приложение за предпазване на медиците се постига чрез нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. Маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.
 
“Въпреки първоначалното стъписване, поставяйки си необичайния за ежедневието ни маска /шлем, се установява че се понасят много добре,” споделя доц. д-р Георги М. Арабаджиев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора. По думите му, притискането на лицето е много по-слабо в сравнение с комбинацията, маска с два ластика, прилепващи очила с широк ластик или пластмасовия прикрепващ механизъм на тежките шлемове, а поставена веднъж маската /шлема не се разместват, което е от голямо значение при контакт с пациентите.

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия в две направления - специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти.
 
Над 250 маски са дарени и тествани досега в няколко болници в страната, а заради високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им, много здравни организации и медици направиха заявки за тях.
 
До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им. В момента, производственият капацитет е 40 маски на ден.

Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент. Средствата се набират чрез кампания в HelpKarma, благодарение на която Старозагорската болница получи 25 броя маски за медицински персонал и 2 маски за тестове в кислородна терапия на пациенти.
 
Всички произведени и дарени комплекти ще останат на разположение за лечебните заведения и след решаването на кризата с COVID-19 и може да се използват в борбата и с други вирусни епидемии.