академия по математика
академия по математика / община Стара Загора
Какви знания са придобили участниците в Първата сесия на Академията по математика, ще стане ясно на 12 януари, съобщи математикът Любомир Любенов. От 10 часа, по график в зала 1 на хотел „Верея“ в Стара Загора, всеки клас ще реши по 6 задачи, а времето за работа е 40 минути.
 
До 10 януари  всички ученици трябва да потвърдят участието си на адрес talanti_6@abv.bg. В темата на писмото по електронна поща се записват имената на детето и клас.
 
Всички участници заемат местата си, според специален график и трябва да носят със себе си химикал, молив и гума, както и попълнена регистрационна карта.
 
График за провеждане на прегледа на знанията:
 
10:00 – 10:05 часа  заемане на местата  от участниците 2,4, 5, 6 клас – на масите за писане са поставени картончета с число, което съответства на класа. Учениците заемат местата за съответния клас.
10:10- 10:50 часа – състезание за  ученици 2,4, 5, 6 клас
10:50 – 11:00 часа  заемане на местата  от участниците 3, 7-12 клас– на масите за писане са поставени картончета с число, което съответства на класа. Учениците заемат местата за съответния клас.
11:00- 10:40 часа – състезание за  ученици от 3,  7-12 клас
11:40- 12:00 – Среща с родители. Обсъждане на възможността за участие в състезания по математика в Азия и Европа.
 
Всеки ученик ще получи на посочената от него електронна поща резултата от състезанието.
 
Ще бъдат обособени 4 групи  – 2 - 3 клас, 3 и 4 клас, 5 – 6 клас, 8 – 12 клас. Всяка от групите ще се състои от майсторски клас  и подготвителен клас за майсторския.Съставите на майсторските  класове ще е бъдат обявени според постигнатите резултати от 12 януари.
 
Над 100 деца от първи до дванадесети клас се включиха в първата сесия на Академията, която бе открита на 28 септември 2019 г. в зала „П.Р. Славейков“ на община Стара Загора.  Това е първата част от идеята на кмета Живко Тодоров за последващо създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти.
 
Участниците в Академията работиха по програма разработена от математика Любомир Любенов, според когото целта е децата на Стара Загора да имат преподаватели на световно ниво като проф. Емил Колев от БАН, който води подготовката на националния отбор по математика, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“ и Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика.