училище за даровити деца
училище за даровити деца / Община Стара Загора
Специално училище за даровити деца - Академия за компютърни и природо-математически науки ще се създаде в Стара Загора. Това съобщи кметът Живко Тодоров на среща с талантливите старозагорски математици, които се завърнаха с множество медали от олимпиадата в Япония през юли.
 
„Това е отдавнашна заръка на кмета в Стара Загора да се създадат най-добрите условия за талантливите деца. От есента започваме по програма разработена от математика Любомир Любенов. Първата година ще се води обучение само в свободните часове, а от следващата вече ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България”, поясни Иванка Сотирова, зам.-кмет Хуманитарни дейности.
 

училище за даровити деца
Община Стара Загора


Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана, ще е като затворен комплекс, включително с общежитие. 
 
„Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров.
 

училище за даровити деца
Община Стара Загора


Ще бъдат канени най-добрите преподаватели, вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов,  декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от проф. Йордан Табов от БАН, от проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“. Според Живко Тодоров Тракийският университет също трябва да пренастрои работата си, за да се осигури на даровитите деца възможност да продължат образованието си в Стара Загора и да останат тук, както и да привличаме млади хора от други градове.
 

училище за даровити деца
Община Стара Загора


Живко Тодоров поздрави 14-те млади математици на Стара Загора, които постигнаха сериозни успехи на олимпиадите в Тайланд и Япония, но са и носители на престижни отличия от предишни състезания: Теодор Танков, Американски колеж София златен медал на Тайландска олимпиада, бронзов за брат му Максим Танков, НУ „Д. Благоев“, Стара Загора. Призьорите от  състезанието World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония: Диамантена награда Виктория Данаил Стефанова, 3 клас, Стара Загора - Лондон; Йоан Николаев Михайлов, 3 клас,  СУ „Максим Горки“, Стара Загора, златен медал за Деан Дечев, 12 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, два сребърни медала за  Баян Елкин, 2 клас,  2 ОУ „П. Р. Славейков“,  Владимир Цаклев, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, шест бронзови  Станислав Димов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Христо Христов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“,  Любен Карбанов, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Паола Павлова, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“,  Калоян Руев, 10 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Елина Димова, 11 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, поощрителна награда Александър Данчев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“.
 

училище за даровити деца
Община Стара Загора


„Вие сте нашата гордост, донесохте 12 медала от Япония. Това показва, че трудът на нашите деца, подкрепяни от Любомир Любенов, е пример за всички млади хора, не само в Стара Загора. Тези, които успяват със знания и трябва да са еталон за останалите. Ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото Вие заслужавате“, обеща Живко Тодоров.