Живко Тодоров
Живко Тодоров / netinfo
 Ако имаше за какво щях да поискам оставката на Янчо Калоянов, нямаше да чакам БСП да го направят. Така кметът Живко Тодоров коментира исканото отстраняване от длъжност на заместника си от БСП.
 
„Преценил съм, че той не носи вина, защото договорът по който съдят община Стара Загора, е подписан от кмета Светлин Танчев и управителя на фирмата-изпълнител Сашо Желязков. Клаузата в него е, че след 30 април не се изплащат дейности по проекта. Янчо Калоянов е подходил правилно, защото е спазил договора. Нещо повече-проверка на Управляващия орган показва, че проектът е успешен, а договорът е спазен.
 
Проблемът е в Комисията по времето на кмета Танчев, която е приела 18 дни срок за изпълнение и на база на това е класирала въпросната фирма-изпълнител”, обясни пред Дарик кметът Тодоров.
 
В началото на август стана ясно, че Община Стара Загора е загубила окончателно делото с фирмата, ремонтирала кв. „Железник” през 2011/2012 година. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. От общинската хазна са иззети 4.8 млн. лева. Делото беше заведено след като местната администрация отказа да плати на фирма „Пътстрой” ООД заради лошо изпълнение на ремонтните дейности.
 
"Излиза, че договорът се подписва само формално", коментира тогава кметът Тодоров и добави, че в момента над 9 милиона от средствата на общината са блокирани. Причината е, че дружеството, на което общината трябва да преведе парите, има задължения към КТБ и НАП, и сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител. През 2012 година обаче то прехвърля бъдещите си вземания към друго дружество - "Дедакс". Сега общината води дела на кого трябва да плати парите - на държавата или на другото дружество.

3.8 млн. от парите на местната администрация са във ВКС, 4.8 млн. - при частен съдебен изпълнител Гергана Илчева, а 480 000 - са за обезпечаване на гаранции.