кмет
кмет / netinfo
В договора за ремонта на кв. „Железник” ясно е записано, че всички видове дейности след 30.04.2012 година не се заплащат, както и че разходите, надвишаващи договореното, са за сметка на изпълнителя. Към 30 април е свършена малка част от работата за около 1 милион и 300 хиляди лева, които ние платихме. Всичко останало беше извършено след това и ние не дадохме пари. Това каза кметът Живко Тодоров относно загубеното дело във ВКС.

Договорът за ремонт е подписан на  29 октомври 2011 година от тогавашния кмет проф. Светлин Танчев и Сашо Желязков, с краен срок на изпълнение 30 април 2012 година.

Кметът е категоричен, че договорът е спазен стриктно. Според ВКС обаче заявеният отказ от страна на общината да плати на фирмата изпълнител е неоснователен, тъй като посочената уговорка сама по себе си не съдържа забрана възложителят да плати.
"Излиза, че договорът се подписва само формално", допълни Живко Тодоров. Той коментира, че в момента над 9 милиона от средствата на общината са блокирани. Причината е, че дружеството, на което общината трябва да преведе парите, има задължения към КТБ и НАП, и сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител. През 2012 година обаче то прехвърля бъдещите си вземания към друго дружество - "Дедакс". Сега общината води дела на кого трябва да плати парите - на държавата или на другото дружество.

3.8 млн. от парите на местната администрация са във ВКС, 4.8 млн. - при частен съдебен изпълнител Гергана Илчева, а 480 000 - са за обезпечаване на гаранции.