БСП
БСП / netinfo
Съветниците от БСП в Стара Загора настояват кметът Живко Тодоров да поиска оставката на заместника си инж. Янчо Калоянов. „На него са поверени проекти за десетки милиони левове, но той показа, че не е в състояние да ги управлява, да гарантира качественото им и в срок изпълнение. Заради Янчо Калоянов плащаме всички ние-старозагорци”, обясни мотивите за исканата оставка общинският председател на червените Валя Бонева.

Тя припомни, че на сесия общинските съветници от БСП не подкрепили искането за поемане на нов общински дълг, тъй като „старозагорци не бива да плащат за провалите на администрацията. Истината е, че този заем се тегли заради тежките последици, свързани с реализацията на проекта за ремонт на кв.”Железник”. Нашето мнение е, че той е пример за много сериозни проблеми- пропуски в проектирането, лошо и с голямо забавяне изпълнение. Към момента се питаме дали всички дейности, заложени в проекта са изпълнени. Не е ясно колко допълнителни средства бяха платени за последващи многобройни ремонти. Сегашната администрация се опита да внуши, че едва ли не са спасили проекта, но истината според нас е, че той беше подготвен при правителството на Бойко Борисов и реализиран от два кметски екипа на ГЕРБ. Зам.-кметът Янчо Калоянов беше ръководител на този проект и той подписа документите за приемането на извършените строително-ремонтни дейности. В резултат на това, общината е осъдена да заплати с лихви и неустойки дейностите по проекта, има блокирани 5 млн лева във връзка с цесията, общината задлъжня със 7 млн лева ”, коментира още Бонева.

Някой пое ли отговорност за всичко това, има ли санкционирани общински служители, в това число и зам.-кмета Янчо Калоянов, питат още от БСП. Те се заканиха да следят за бъдещи проблеми, свързани с изпълнението на другите големи проекти в общината.

В Бюджет 2018 от БСП ще настояват да се заложат средства за актуализацията на ОУП на Стара Загора, да се реализира Индустриалната зона, да се заделят достатъчно средства и за старозагорските села. Съветниците от БСП смятат, че Общинският съвет трябва да заработи по своя програма през следващата година, в която да има ясни приоритети и планиране на важни за общината въпроси, свързани с чистотата, транспортната схема,да сеупражнява сериозен контрол върху състоянието на общинските дружества.