С първа копка стартира дългоочакваният проект за кв.”Железник”
С първа копка стартира дългоочакваният проект за кв.”Железник” / DarikNews.bg

Над 11 хиляди души, които живеят в старозагорския квартал „Железник" от години очакват междублоковите пространства, улиците и тротоарите да придобият европейски вид. В рамките на този мандат общинска администрация кандидатства и спечели проект по Оперативна програма „Регионално развитие". До 16 юли 2012 година и за повече от 8 милиона лева предстои да се подобри физическата и жизнена среда в старозагорския квартал.

Първа копка постави началото на дейностите по реализацията на проекта. Софийска е първата фирма, която ще работи по благоустрояването на междублоковите пространства и ще се заеме с озеленяването. Средствата за това са малко повече от 1 194 000 лева.

За близо 218 хиляди лева старозагорска фирма ще подмени уличната осветителна уредба и ще изгради високоефективно парково и алейно осветление.

Местно дружество се ангажира да ремонтира уличната мрежа за близо 5 222 000 лева. Ще бъдат рехабилитирани 5 километра улици в Големия „Железник" и 2,3 километра в източната част на квартала. Предвидено е изграждането на четири паркинга и осигуряването на 119 паркоместа.

Зам.-кметът проф.Димитър Динев призова жителите на старозагорския квартал да проявят разбиране в периода, в който ще се извършват различните строителни и монтажни дейности. Шефовете на трите фирми, които ще работят по проекта, обещаха да свършат в срок и качествено своите ангажименти.

Съфинансирането на общината в проект „Подобряване физическата и жизнена среда на кв."Железник" е 5,03% от стойността му.