Казанлъшките театрали с открито писмо
Казанлъшките театрали с открито писмо / Dariknews.bg, архив

Колективът на театър "Л.Кабакчиев" в Казанлък излезе с открито писмо, което публикуваме без редакторска намеса:

С болка и тревога прочетохме официалния грозен коментар по адрес на Театър „Л. Кабакчиев", публикуван на сайта на Община Казанлък на 31 май 2012 год., с който се прави пореден опит за уронване престижа на театъра. Колективът е в протест от 28 април т.г. и не е възнамерявал да се възползва от Фестивала на розата. А, може би трябва?!

Точно отпреди месец има проблем и кметът, който единствено може да го разреши отказва да чуе гласа ни и ни нарича „бутафорни смешници" пред българската общественост чрез национална медия. В своите протесни действия до сега съставът на театъра следва законовите процедури и е отправял искания за преговори, а не е „заплашвал работодателя си със стачни действия и митинги, планирани по време на Празника на града".

Днес, в 14 и 30 часа, наши представители бяха на среща при кмета на Казанлък Галина Стоянова, за да уточняваме организационни въпроси, свързани с гостуването на Театър „Колесо" от побратимения руски град Толияти и взаимно поехме ангажимент в празничните дни - 1, 2 и 3 юни да не организираме митинги и стачни действия. 30 минути след тази среща на председателя на Стачния комитет бе връчено разпореждане на РУ Полиция - Казанлък „да спазваме предложението на кмета и да протестираме на 1, 2 и 3 юни пред сградата, в която се помещава Театъра"?!? Същевременно бе разпространено официално съобщение, което е в пълен противовес на постигнатата договореност час по-рано!?!

По тази причина, за нас е съвсем неразбираемо защо ни се вменяват действия, които не са предприемани от нас и не целят разстройването на обществения живот в Казанлък. Отношението на кмета на Казанлък Галина Стоянова към трупата и нейния протест продължава да бъде преднамерено и недобронамерено.

Това се доказва с почти ежедневното присъствие на полиция и постоянния натиск върху колектива на театъра. Ние отказваме да бъдем третирани като престъпници и подлагани на тормоз с различни средства на властта.

Скъпа наша публика, сърдечно ВИ благодарим за изразената до този момент подкрепа - 5 630 души от ВАС изписаха лично имената си! Днес се обръщаме към ВАС с молба за помощ - НАД НАС СЕ УПРАЖНЯВА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ, ЗАЩОТО ДРЪЗНАХМЕ НА ГЛАС ДА ИЗРАЗИМ ГРАЖДАНСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ!

Ежедневно служители на театъра са привиквани по различни поводи в Полицията или Полицията идва при нас по сигнали или по нареждане на кмета. От пресцентъра на Общината се разпространяват неверни и манипулативни съобщения, с които се цели да се настрои казанлъшката общественост срещу нас. Кметът ни обижда публично, а председателят на Общинския съвет Николай Златанов ни нарича „.. бардак със стари ....."

Използваме случая, да ВИ поканим на 1 и 2 юни на премиерите на театъра „Котаракът с чизми" от 18 часа в НЧ „Искра - 1860", за да опровергаем обвинението, че театърът не работи.

Драги казанлъчани, оставяме на ВАС да прецените кой злоупотребява с ВАШЕТО ДОВЕРИЕ.

 

Колективът на Театър „Любомир Кабакчиев"