Никола Стоичков
Никола Стоичков / netinfo
Снимки на Никола Стоичков, един от най-изтъкнатите български фотографи и фотожурналисти на 20-ти век,  ще покаже казанлъшкият специализиран музей в изложбата  „Времето, в което живях“,  която ще бъде открита на 16-и ноември.  

През 2017 година се навършват точно 100 години от  рождението на Никола Стоичков.  Това е поводът, Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства,  заедно с Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“, да организират  изложбата   в  Казанлък.   Желанието на авторите на идеята за изложбата  е,  в професионалните среди,  годината на юбилея на  Стоичков, да бъде посветена  на неговото фотографско творчество.  През   2017-та  се  сбъдва и  мечтата на фотографа  за издаването на неговите работи в Албум,  който също ще бъде представен при откриването на експозицията в Казанлък.     

„Времето, в което живях“  е  показвана вече в София. Началото е положено с идеята за серия от издания, едно от които е и сега, в  Казанлък.  В духа на символиката, изложбата се открива за пръв път през юни тази година  като 18-то събитие (колкото е и възрастта на Фотографска Академия)  в  Месеца на фотографията- 2017.  

Никола Стоичков  започва кариерата си през 1942-ра година  във фотослужбата на тогавашния градски музей при отдел „Културни грижи“ в Столична голяма община.  След бомбардировките  на  София през 1944г.,  той  изцяло поема ръководството на фотослужбата,  замествайки  титуляра, казанлъчанинът Петър Хлебаров.  След  почти пълното унищожаване на фотослужбата от бомбардировките,   Стоичков устройва фотолаборатория в тогавашното село Бояна  със своя личен архив   и   инвентар,  купен от частни лица.  Докато работи  там  до  1954 година,  Стоичков   успява да заснеме  множество  уникални кадри  от полуразрушената София.  Документирал е в снимки 9-ти септември 1944-та година, посрещането на съветската армия, посрещането на Първа българска армия,  редица митинги и манифестации,  както и възстановяването на града след бомбардировките.  Бил е военен фотокореспондент на фронта на Втората световна война.  
Приносът  на Стоичков  за популяризиране на постиженията на българската фотография се измерва и  в стотиците негови снимки на страниците на списанието  на БТА – „България“,  разпространявано  на шест езика  и по-късно,  станало част от  дейността на  Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина  и  Агенция „София-Прес“, където  той работи вече като   билд-редактор. При основаването на  Главна редакция „Интерфото“,  Стоичков поема   ръководството на  15 - членното му  снимачното звено.
В продължение на 15 години, именитият фотограф е   хоноруван преподавател в Техникума по полиграфия и фотография, най-престижното по това време място за обучение на професионалисти в бранша.
Никола Стоичков, чиито работи ще види и казанлъшката публика, е носител на орден за храброст и други военни отличия, два ордена „Кирил и Методи“, множество медали и дипломи за участие в наши и международни фотоизложби, удостоен  е със званието  фотограф- художник и артист на международната федерация за фотоизкуство АФИАП в гр. Берн, Швейцария.  Участва в журито  на редица национални и международни фотоизложби. През 1999г по случай 150 години от откриването на фотографията,  е награден с юбилеен плакет и диплом за принос  в развитието на фотографията в България.


Изложбата в Музея на фотографията се открива от 17.30 часа на 16-и ноември, четвъртък. Експозицията ще може да се види в залата на музея до началото на месец декември.