Иван Костов: Обществото ни няма истински герои и затова изостава
Иван Костов: Обществото ни няма истински герои и затова изостава / Пресцентър Община казанлък


Народният съд от преди 70 години изряза издълбоко корените и ценностите на българското общество и сега, в 21 век това ни идва като камшичен удар. Нямаме нагласа като общество да гледаме ужаса на нанесената драма и затова се делим.
Това каза историкът и бивш вицепремиер и министър на образованието от кабинета „Костов" Веселин Методиев, по време на дискусия в Казанлък, посветена на 70-та годишнина от Народния съд в България.


Методиев, с бившия министър- председател Иван Костов и историкът Лъчезар Стоянов бяха гости на национална кръгла маса, посветена на годишнината. Организатор на форума в Казанлък бе Общобългарският комитет „Генерал Иван Вълков" и местни структури на партиите „Демократи за силна България" и СДС.
Общият брой на произнесените преди 70 години от Народния съд в България присъди е 2730, убитите са над 8 хиляди души.

 

Според бившия просветен министър, „периодът от 1923 до 1944 година е дупка в историята, която почти не се знае от българските ученици и не се преподава в училище и за която сега трябва да се води тежка работа за проясняване на това време. Историята на България през 20-ти век е учител на времето ни днес", каза още историкът.

Филмът в Казанлък събра бивши лагеристи, горяни, основатели и членове на десни партии в Казанлък, граждани. Специално за учителите по история от средните училища бе прожектиран и филм, посветен на Народния съд и събитията от преди 70 години.


Бившият премиер на България от периода 1997 -2001-ва година Иван Костов заяви, че „времето не показва бързо възстановяване на справедливостта, а обществото ни няма истински герои, което е основната причина то да изостава". Според бившия лидер на ДСБ, „не може общество без мъченици на вярата и на политическата идея. Ако обществото не знае кои са разликите, не може да върви напред, защото няма на кого да подражава, заяви той.


Пред журналисти  Иван Костов определи случващото се в Украйна, Русия и ЕС, като „тежка тема на националната ни сигурност и дестабилизиращ фактор за България, който крие риск, който не трябва да се пренебрегва".
Влизането на България в европейската парична система е наложително, тъй като валутния борд не може да функционира дълго, заяви той и изрази съмнение, че еврото ще стане парична единица скоро у нас, заради негативния мониторинг и доклади за страната ни. „Това не е проблем само на финансовия министър, нито на правителството, а на всички, заяви Иван Костов.
Бившият премиер прогнозира, че заради дефлационните тенденции в ЕС, страната ни може да изпита затруднения по отношение на изпълнението на бюджета.


Бившият лидер на ДСБ отказа да коментира атмосферата и проблемите със и на Реформаторския блок, с мотива, че се занимава с преподавателска работа и е вън от политиката.
По-късно Иван Костов, Веселин Методиев се срещнаха по тяхно желание и с кмета на община Казанлък Галина Стояноваи с председателя на местния парламент Николай Златанов.