Интерес на чужди транспортни фирми мачкал местни превозвачи
Интерес на чужди транспортни фирми мачкал местни превозвачи / DarikNews.bg

Чужди фирми, извън Стара Загора, се стремят да завземат превозваческия бизнес в региона. За това алармират представители на трите местни превозвачески сдружения, в които участват 30-тина фирми, разполагат с бази и близо 500 автобуса. Атаката е на база сериозни икономически интереси, убеден е кметът на Гълъбово Николай Тонев.

При полицейска акция преди дни бяха задържани управителите на две дружества, които извършват транспорт на работници от „Мини Марица - Изток" за рекет на малки фирми. Единият от задържаните е секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов. Съдът остави под домашен арест него и бизнесмена Милан Миланов. На двете счетоводителки бе наложена парична гаранция от по 2000 лева. Петият задържан е с полицейска охрана в столичната МБАЛ „Света Ана". Образуваното досъдебно производство е по сигнал, че трите юридически лица чрез сключени договори с „Мини Марица изток" ЕАД-Раднево, извозват работници и служители на цена над 3 лв /км. Включените в трите дружества близо 30 по-малки фирми са получавали с 1 лв/км по-малко от организаторите.

Атаката идва от класираните на второ място при обявяване на обществената поръчка чужди за региона фирми, убедени са представителите на сдруженията на частните превозвачи. Те твърдят, че в момента извозването става за 2,31 лв/км, а не както бе обявено за повече от 3 лв/км. Според юриста на едно от дружествата „Марица Транс" Емилия Милушева превозвачите работят с анекси към договорите, а през месец август са били поканени да сключат шестмесечни договори или да работят до приключване на нова процедура. „Ние отговорихме, че според предварително обявените условия, срокът на договора е три години", обясни Милушева и припомни, че единият участник в процедурата - „Юнион Ивкони", е обжалвал, но фирмата е била отстранена два пъти. Ако от „Мини Марица-изток" сега изпратят покана за сключване на договори, няма да има кой да ги подпише, тъй като управителите не могат да изпълняват задълженията си по обективни причини. Вероятно сдруженията ще се съберат и ще изберат нови председатели.

Местните фирми, обединени в „Превози фаворит 2006", „Марица Транс" и „Авто транс", извършват превозвачески услуги в продължение на 20 години.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев е убеден, че местния бизнес не бива да губи, заради нечии икономически интереси.