Инспектират жп участък между  Радунци и Дъбово заради свлачище
Инспектират жп участък между Радунци и Дъбово заради свлачище / Областна администрация - Стара Загора

Осемчленна комисия назначена със заповед на областния управител Недялко Недялков извърши проверка на състоянието на жп участък в междугарието Радунци - Дъбово на територията на област Стара Загора.

Инспектирането на обекта, под председателството на зам.-областния управител Димитър Драчев, се наложи във връзка с констатирани случаи на свлачищни дейности и срутвания на скална маса. На 4 март на жп линията Радунци - Дъбово се срутва скална маса с обем 6 м3, следствие на което международен влак прекъсва движение. На 12 март се констатира падане на земно-скална маса. Поради ограничената скорост е избегнат удар и дерайлиране.

Причините за свлачищните дейности са интензивното снеготопене и резките промени на температурите в началото на месец март. В момента влаковата скорост е намалена на 5 км/час.

Комисията предлага от ЖП секция Г. Оряховица да се извършат извънредни измервания и огледи в целия железопътен участък, да се извърши неотложно изпълнение на аварийни възстановителни, укрепителни и отводнителни дейности, както и да се проведе процедура по договаряне за избор на изпълнител.