Илия Златев е новият председател на общинската организация на БСП в Стара Загора
Илия Златев е новият председател на общинската организация на БСП в Стара Загора / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Илия Златев е новият председател на общинската организация на БСП в Стара Загора. При явно гласуване той беше подкрепен от 97 души, а другият кандидат Трифон Митев - от 73-ма.

До този избор се стигна след като в началото на второто заседание на отчетно-изборната конференция на левицата трима от делегатите поискаха отвод на Бойчо Биволарски. Това бяха Тотьо Бакалов, Стоянка Хаджийска и Христина Димова.  Предложението бе прието, след като 132-ма гласуваха „За", 108 „Против" и 6 „Въздържал се".

Реши се изборът да бъде между следващите двама кандидати за поста, който събраха най-много гласове на заседанието на 22 април - Илия Златев и Трифон Митев - председател на Областния партиен съвет. Гласуването се проведе тайно и в него участваха общо 221 души. От тях 102-ма гласуваха за Илия Златев, а за Трифон Митев - 92-ма. Процентното съотношение между претендентите беше 46.15% към 41.63 %., от което стана ясно, че все още няма избран председател. Затова беше отправено предложение за явно гласуване, което беше подкрепено от 162-ма души, 7 бяха „Против", а 8 „Въздържал се".

Илия Златев е новият председател на общинската организация на БСП в Стара Загора
netinfo
Освен това беше запълнен броя на членовете на Общинската контролна комисия, на Националния съвет на БСП и делегати на 48-ия конгрес на партията.

Илия Златев е новият председател на общинската организация на БСП в Стара Загора
netinfo
Началото на срещата бе дадено в 8:30 часа сутринта, а резултатите станаха ясни малко след 14:00 часа.Новоизбраният председател на общинската организация на БСП благодари на делегатите за търпението и подкрепата, която му оказаха. Златев заяви, че ще работи заедно с Трифон Митев, който по думите му притежава нужния опит. Най-големият проблем пред общинската структура на БСП е организационното й състояние. До края на месец юни трябва да има яснота по този въпрос. До седмица ще станат ясни и предложенията за членове на изпълнителното бюро, обеща Златев.

От своя страна Бойчо Биволарски коментира, че ще оспорва избора на конференцията.