Гласуваха заплатите на кметове и кметските наместници
Гласуваха заплатите на кметове и кметските наместници / netinfo

Реставраторът Никола Стоянов е носител на индивидуалната награда Стара Загора. Колективната се присъжда на архитектите Георги Чернев, Петър Киряков и Николай Вътев. Това решиха общинските съветници по време на поредната сесия.

Съветниците приеха отчета за дейността на Общината по изпълнението на прогрмите за опазване на околната среда, за оценката и качеството на атмосферния въздух и за управление на отпадъците. Николй Шопов припомни, че на 16 юли изтича срокът, в който ще бъде затворено депото за отпадъци, а ние все още не сме готови с изграждането на ново, което да отговаря на европейските изисквания. Припомням ви, че две са предложенията за терен -Мандра баир и до с.Ракитница. Норвежки консултант е препоръчал новото общинско депо да бъде изградено край Ракитница, но зам.-кметът Мария Динева обясни, че съществува проблем със собствеността на земята, която трябва да бъде общинска. Кметът проф.Светлин Танчев съобщи, че по неофициална информация Министреството на околната среда и водите ще настоява срокът пред общините да бъде удължен.

Общинските съветници завихриха почти едночасов спор около срока за предоставяне под наем на 4 магазина на общинското търговско дружество "Мересев". Предложенията за една, три и пет години доведоха до едно  гласуване и две прегласувания, които обаче не успяха да съберат  необходимите 34 гласа мнозинство. В крайна сметка беше подкрепено ново предложение- за отдване под наем на магазините за срок от две години.

Иначе безпроблемно мина гласуването на точката, която определи основните месечни заплати на кметове и кметски наместници. Проф.Светлин Танчев ще се разписва срещу 1 655 лева , кметовете от 735 до 670, а кметските наместници- срещу 580 и 451  лева.

Преди началото на редовното заседание Старозагорският митрополит Галактион лично получи отличителния  знак за почетен гражданин на Стара Загора, с който общинските съветници удостоиха посмъртно Митрополит Методий Кусев.