Индия момичета
Индия момичета / ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images
Фотоизложба на студенти от специалност Индология ще бъде открита на 12 март от 17.30 часа в РБ „Захарий Княжески” в Стара Загора. Куратор на експозицията, която ще остане до 10 април, е  Александър Богданов.
 
Изложбата обединява преживяванията и усещанията на настоящи и дипломирани студенти от специалността Индология в СУ „Св. Климент Охридски”, които са преминали курса на обучение през последните 15 години в Централния институт по хинди в Агра, Индия. Представя фотографии и колажи, придружени от текстове на български език и хинди, които повеждат на своеобразно синестетично пилигримско пътешествие до онези скрити и лични образи на Индия, които всеки от участниците грижливо пази в ума и сърцето си. За тях това е първата истинска среща със страната, чиито езици, литература, история и култура изучават в продължение на четирите години бакалавърска програма. Моята Индия. Личната, съкровената Индия. Индия като език, като общуване. Индия като път. Непосредствена среща с хората, с божествата, с древното и модерното, със свещеното и профанното, с очакваното и неочакваното. Среща чрез езика и отвъд него. Среща чрез песните и филмите, чрез храната. Среща през хиляди километри пътуване с влак. Среща в какафонията от звуци и кратките мигове тишина.
 
Събитието се посвещава на 70-годишнината от обявяването Независимостта на Индия.

Организатори на изложбата са  Специалност Индология, СУ „Св. Климент Охридски“, Индологическа фондация „Изток–Запад“, Посолство на Република Индия в България и Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. С подкрепата на Община Стара Загора