вода природа
вода природа / iStock/Getty Images
Под мотото „ЕдинЕние“ ще се проведе за трети път фестивала „Здравей,Здраве”. Той популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве като използва ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора. Фестивалът има за цел да информира хората и да провокира интерес към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини на възстановяване на здравето, за предотвратяване на заболявания. Дава се трибуна на холистични лекари, консултанти, терапевти, треньори на лечебни двигателни практики, които представят впечатляващ и завладяващ свят в полза на здравето.
 
„Здравей, Здраве” се  организира със съдействието на Община Стара Загора, а откриването е на 12 октомври от 9:00 часа пред НЧ „Св. Климент Охридски 1858“с участието на Общински духов оркестър, танцово певческа група „Ангелски криле“,  мажоретен състав на Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора и танцовия състав на Община Стара Загора с ръководител Марина Тенева. Симона Ненова от Шесто основно училище „Свети Никола“ ще изпълни песен за Стара Загора.
 
„Много нови идеи има тази година. Очаквайте много нови гости и изненади“, обеща организаторът на фестивала Боряна Узунова.
 
За първи път ще има специална детска програма-в двора на читалището ще работи  специален кът „За децата с любов“, където малчуганите ще могат да се забавляват в грънчарската работилница на троянския майстор Иван Тошев, в работилница за оригами, както и в работилница за вкусни картинки от плодове и зеленчуци с децата от Детска градина №10 „Светлина“.  „Много интересно начинание е детската хоротека, в която децата от танцов състав „Българче“ при Шесто основно училище, ще учат връстниците си да играят различни хора,“ коментира Боряна Узунова. Фондация „ Грижа за здравето“ съвместно с клуб „Роден за приключения“ организират детски образователни игри за здравето.
 
В залите на читалището ще има занимания по йога за деца с Деш и Галя, а доц. Руска Паскалева от Тракийския университет ще говори за превенция на гръбначните изкривявания при децата. Лекцията ще бъде съпроводена с демонстрация.  Сугестопедичен център за предучилищна и начална подготовка „Боян Мага“ пък ще представи открит урок по български език за предучилищна възраст и първи клас.

Сред известните лектори в третото издание на фестивала са д-р Румен Стоилов, който ще открие с лекцията „Как да останем здрави в новата реалност за България и света“, Кирил Кирилов, алпинистът Атанас Скатов, Галина Герасимова, Сергей Грива, проф. Дамян Попхристов и др.  Над 40 са лекторите и презентаторите в двата фестивални дни.
 
Фестивалът ще бъде закрит с лечебен сеанс "Астрофонотерапия", в който композиторът Петър Бакърджиев ще композира на живо лечебна музика и ще бъдат показани лечебните картини на старозагорката Генка Иванова.
 
Тази година базарът, съпътстващ фестивала, ще бъде на открито пред читалището и в него ще участват над 50 български производители и едни от Китай. Ще се предлагат хранителни добавки, натурална козметика, масла, естествени камъни, амулети, дегустация на веган продукти, уреди за измерване на остепороза, за квантова диагностика и електропунктурна диагностика.