опера Стара Загора
опера Стара Загора / Държавна опера Стара Загора
Откриването на Фестивала на оперното и балетното изкуство-Стара Загора`2020 е на 27 ноември с премиерата на Старозагорската опера „Бал с маски“. Спектакълът е със специалното участие на звездата на Метрополитън опера световно признатия баритон Желко Лучич.
 
Следващият ден, 28 ноември, освен втория спектакъл на „Бал с маски“, предвижда и среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова. В утвърдения фестивален формат „Среща с автограф” Светлана Димитрова ще представи богатата творческа биография на именитото българско сопрано, илюстрирана с многобройни отзиви на уважавани музикални критици и видеофрагменти с участието на Евдокия Здравкова-Хорозова.
 
На 29 ноември, в неделния следобед, гостите на фестивала ще проследят две събития под знака на българското нематериално наследство, творчество и изпълнителско изкуство. Изложбата „Българката и магията на традиционните занаяти и обреди“ с куратор Ирина Дилкова  представя уникални изображения, съхранени върху стъклени фотоплаки. Специално ще бъде прожектиран и 40 минутния авторски  филм „Съкровища в сърцето“. Танцовият спектакъл „Песента на планетите“ по музика на Емелина Горчева, режисурата на Калина Богоева и със специалното участие на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще допълни внушенията със съвременни артистични проекции.
 
В годината, когато се отбелязва 250-годишнината на Бетовен Вера Немирова и Соня Немирова ще споделят на 30 ноември в залата на Регионалната библиотека Захарий Княжески своите срещи с творчеството на големия немски композитор.
 
Създадена преди пет години в Стара Загора Балканската оперна мрежа продължава да развива обмяната на идеи и творческо сближаване. И през тази година Фестивалът на оперното и балетното изкуство – Стара Загора ще продължи създадената традиция от последните години за участие на чуждестранна оперна трупа. На 1 декември Националният оперен театър на Белград ще представи концертно операта „Норма” от Винченцо Белини. Съставът ще гостува в Стара Загора с най-добрите си солисти в изпълнението на един от образците на италианското белканто. Диригент ще бъде Деян Савич – един от водещите диригенти в съседна Сърбия.
 
На 3 декември в изложба съвместно с Музея за история на радиото към Софийския университет ще бъде представена многостранната дейност на Александър Йосифов. За първи път ще бъдат изложени кадри с Борис Христов по време на записите в храма „Св. Александър Невски”. Споменът за Александър Йосифов ще бъде допълнен и с представянето на авторски филм на Магдалена Манолова.
 
На 4 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.
 
Освен неочакваните тревожни последици от епидемията, през 2020 г. Държавна опера – Русе беше сполетяна от тежък инцидент. Пожарът създаде допълнителни грижи на уважаваната оперна трупа. Независимо от препятствията русенци намериха възможност да реализират една нова премиера на интригуващо заглавие с международен постановъчен екип. „Джани Скики“ е последна част от оперния триптих на Пучини „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.Сюжетът е изграден на основата на 30-та песен от поемата „Божествена комедия“ (1320) на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери (1265-1321). Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящното си чувство за хумор е Джовакино Форцано (1883-1970).
 
Финалът на фестивала ще бъде поставен от премиерата Старозагорската опера на балетния шедьовър на П. И. Чайковски „Спящата красавица“. Постановката и режисурата са дело на Андрей Босов – изпълнител и хореограф с впечатляваща кариера в Русия, САЩ и много други страни.
 
При провеждането на фестивала ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.
Цени на билетите от 15 до 40 лева.