Вторият Фестивал „Хляб и Вино“ идва в неделя
Вторият Фестивал „Хляб и Вино“ идва в неделя / организатори
Петото издание на Фестивал „Хляб и Вино“ ще започне точно в 12 часа на 2 декември. Той вече е част от Културния календар на Община Стара Загора, с чиято подкрепа се реализира изложението.
 
Както винаги досега в него ще има благотворителен елемент – всички събрани средства от такса вход – 5 лв. на посетител, ще бъдат дарени за лечението на болно дете. Този път средствата ще бъдат събирани в помощ на 17-годишната ученичка от Стара Загора Фани. Неин покровител и лице на фестивала ще бъде красивата Мисис България 2016 Ива Гургуриева. Миналата година фестивалът дари от такса вход над 2000 лв. на 2 болни от детска церебрална парализа деца, а в предишното издание събра 1500 лв. за закупуването на специализирана количка за 9-годишно момче, страдащо от мускулна дистрофия.
 
Старт на събитието ще даде лично световният пица-шампион Радо Кирязов, който само преди няколко дни спечели престижната титла на финала в Португалия в оспорвана битка с майстор-пицари от 10 държави. Това е втората му световна титла, след като преди няколко години стана световен шампион в Рим в стил „класическа пица“. На „Хляб и Вино“ бате Радо ще приготви пица с квас в неаполитански стил за всички, които искат да я опитат. Той ще донесе в Стара Загора Световната купа по пица от Португалия 2018.
 
Близо 15 винопроизводители от Старозагорски регион и цялата страна ще представят своите наградени вина през годината и най-добрите брандове от своето портфолио.
 
Майстор-пекарите на ресторант „Орфеида“ за пореден път ще покажат изкуството си да правят различни видове вкусен и здравословен хляб, а посетителите, освен че ще могат да го дегустират, ще могат и да си купят. По традиция партньор на фестивала са майстор-готвачите от Метро Академия, водени от шеф Юри Велев. Заедно с колегите си от ресторант „Орфеида“ те ще приготвят на живо различни гозби с вино, а посетителите ще могат да ги дегустират напълно безплатно като комплимент към богатия избор от български и вносни вина, представени от изложителите. Бъдещи готвачи от ПГОХ „Райна Княгиня“ ще представят на свой щанд старателно приготвени кулинарни шедьоври.