т
т / Thinkstock/Getty Images
Системата за електронно записване на първокласници ще бъде отворена на 20 май от 12.00 часа. Поредността на входиране на заявлението няма отношение към класирането на децата, информира ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова.

1 410 са децата, родени през 2012 г. Броят на паралелките във всички училища е достатъчен, за да поеме всички първокласници. По Наредба децата в клас трябва да бъдат 24.

По повод запитвания на родители, Сотирова припомни, че според заповед на кмета на Стара Загора, детските градини работят с непрекъснат режим на работа. Зам.-кметът допълни, че малчуганите, които са получили свидетелства за завършена 4-та група от предучилищното си обучение, имат право да посещават детските заведения до 14 септември.
 
„Ситуацията за сборните групи е налице, когато броят на децата е под 14. Директорите правят проучване, за да изготвят графици, но това не бива да тревожи родителите“, подчерта Сотирова.

Друга важна тема за родителите е въвеждането на едносменния режим на учениците. Това предстои да се случи през следващата учебна година за възпитаниците на VI Основно училище „Свети Никола“.