ОУ Христо Ботев- Ден на розовата фланелка
ОУ Христо Ботев- Ден на розовата фланелка / Маргарита Петрова
Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище, познат и като Ден на розовата фланелка.

На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. В България за първи път Денят се отбелязва през 2012 г.

Сдружение “Самаряни” днес отбелязва за пети път “Деня на розовата фланелка” под мотото: "Разни думи... на пух и прах". Идеята на кампанията е деца и млади хора символично да направят на пух и прах думи и дела, които си позволяваме да използваме когато сме ядосани, гневни или раздразнени и да открием онези думи, които биха ни помогнали в такива ситуации.

Екипът на Кризисен център "Самарянска къща" към Сдружение "Самаряни" за втори път ще посети учениците от ОУ "Самара", където преди седмица се срещна с желаещи да бъдат посланици на ненасилие в училище, и които днес ще предадат своите послания на съучениците, предизвиквайки ги да говорят и търсят отговори на ситуации на училищен тормоз, в които са въвлечени - на които стават свидетели или преки участници. 

Станете и вие част от кампанията! На 26.02.2020 г. носете розово, снимайте се и споделете снимките си в социалните мрежи с #ДенНаРозоватаФланелка, призовават организаторите.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Премиерът на Канада на тази дата облича розова блуза с надпис: Kindness is one size. Fits all

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”.

В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора, особено от мъжете – бащите, батковците, дядовците.