GO
GO / netinfo
За четвърта поредна година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Горна Оряховица организира отбелязването на Деня на розовата фланелка. Кампанията е насочена срещу тормоза в училище и  се провежда в последната сряда на месец февруари, което през тази година е на 22 февруари.

Местната комисия предостави информационни материали, розови балони и лентички на училищата в общината с призив учебните заведения да инициират мероприятия, свързани с приятелството и солидарността. Тази година акцентът върху материалите, изработени от комисията е насочен върху посочване на позитивните подходи за реагиране в ситуации на конкурентност, противоречия и конфликти, с оглед предотвратяване или прекратяване на тормоза.

Историята на Деня на розовата фланелка започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двамата ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-mail-и, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. Много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. В България, фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициира и популяризира провеждането за първи път в България на този ден на 29.02.2012 г.