Декларация срещу закриването на школата и отваряне на бежански лагер прие ОбС в Казанлък
Декларация срещу закриването на школата и отваряне на бежански лагер прие ОбС в Казанлък / Община Казанлък

Декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР - гр. Казанлък и несъгласие да бъде разкрит на територията на община Казанлък лагер от затворен тип или лагер за бежанци, приеха единодушно съветниците от Казанлък на извънредна сесия.

Декларацията на ОбС-Казанлък подкрепи Декларацията от 16 октомври, подписана от кмета на община Казанлък, председателя на Общинския съвет и представените в ОбС политически партии и движения. В нея в 13 точки се посочват аргументите в подкрепа на изразеното несъгласие по намеренията на правителството за закрие т.нар Полицейска школа в Казанлък и да разкрие лагер за бежанци или лагер от затворен тип.

Аргументите на местната власт са акцентирани основно върху значението на школата за създаване и повишаване квалификацията на кадри в системата на МВР и за обучение на служители на други важни институции, за нейното стратегическо разположение в единствения парк на Казанлък, в близост до предприятието за специално производство „Арсенал" и неговото подразделение - единственият в България пиротехнически завод за капсули. Центърът е разположен непосредствено до действащия военен полигон, до погреби на МО и складове с военни съоръжения и взривни материали. Разположен е близо до водоемите на Казанлък, до Казанлъшката тракийска гробница, която се посещава от десетки хиляди туристи от цял свят. В аргументите се посочва също, че общинската болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски" обслужва на практика населението на 5 общини и няма капацитет да поеме повече пациенти, тя не разполага с инфекциозно отделение. Отделно от това в Казанлък няма лекар-инфекционист, нито епидемиолог.Градът е географският център на България и един от центровете на Локална културна система с тенденция за проспериращо развитие на вътрешния и международния туризъм. Тук се работи по няколко проекта за над 7 млн. лв., свързани с развитието на туризма.

ОбС гласува Декларацията да се изпрати до Президента на Р България, Председателя на 42 Народно събрание, Министър-председателя, Министъра на вътрешните работи и до академичното ръководство на Академията на МВР -София.

Инициативният комитет, сформиран в Казанлък на 19 октомври, внесе в Общинския съвет предложение за провеждане на местен референдум сред жителите на общината по два въпроса: „1. Да бъде ли закрит ЦСПП към Академията на МВР - гр. Казанлък? и 2. Да бъде ли разкрит на територията на община Казанлък лагер за бежанци или лагер от затворен тип?". Само за два дни бяха събрани над 5000 подписа на граждани от общината в подкрепа на провеждането на местен референдум.