Четири температурни рекорда отчетоха в страната
Четири температурни рекорда отчетоха в страната / Sofia Photo Agency, архив

Четири температурни рекорда са отчетени в страната до 15.00 часа, съобщиха от НИМХ на БАН.

Рекордни стойности са показали термометрите в Ахтопол - 32 градуса, с което е изравнен рекордът от 1998 г., в Бургас - 35,5, в Пловдив - 36,6 и на нос Емине - 32,8 градуса.

Най-високи са температурите днес в Сандански и Русе, а най-прохладно е край морето. В София е отчетена една от най-ниските температури за деня - 33 градуса.

Метеоролозите очакват захлаждане на времето от сряда, но преди това във вторник ще е най-горещо с температури около 40 градуса, информира БТА.

Жълт код заради горещините е обявен в 24 области на страната. Едва в четири области - София-град, София-област, Перник и Смолян е обявен зелен код.

Заради високите температури се въвежда забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 20 тона и в областите Шумен, Сливен, Благоевград и Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията "Пътна инфраструктура". По време на действие на забраната тежкотоварните автомобили трябва да изчакват извън пътното платно, без да пречат на движението, на определените паркинги. Забраната не важи за автомобили, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим, както и живи животни.

В първия ден от уикенда бяха измерени три температурни рекорда в страната, съобщиха от НИМХ. Рекорди бяха регистрирани: на нос Емине, където живакът достигна 32,6 градуса, в Лом, където са отчетени 38,3 градуса и в Пловдив. В града под тепетата са измерени 36,5 градуса. Най-горещо в събота бе в Русе. Там температурата достигна 38,9 градуса, но не е отчетен рекорд.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg.