Близо 900 лева бяха набрани за очна операция на 16-годишния Дончо
Близо 900 лева бяха набрани за очна операция на 16-годишния Дончо / Организатори

Близо 900 лв. бяха събрани на благотворителния концерт за 16-годишния Дончо, който бе организиран в Казанлък. Сумата е достатъчна, за да се направи жизнено важната операция на лявото око на десетокласника.

Концертът бе организиран по инициатива на ученичката Мариела Славова, с подкрепата на фондация „Сийдър", а в него участие взеха над 20 деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, управляван от фондацията, изпълнители и формации от НЧ „Възродена Искра" и Детския комплекс в Казанлък. Всички те, чрез своето изкуство, показаха съпричастност към каузата и подкрепиха Дончо в битката, която води.

Дончо има парализа на мускулите на лявото си око, но освен увреденото зрение, заболяването не позволява на момчето да държи дълго главата си изправена, което предизвиква допълнителни трудности в ежедневието му. От 3 месеца той и по-малкият му брат живеят в Център за настаняване от семеен тип, управляван от фондация „Сийдър" в Казанлък. Преди това те са прекарвали детството си в институции за изоставени деца.

Днес Дончо се чувства добре и споделя, че децата и екипът в къщичката са неговото семейство. Той мечтае да стане психолог и да помага на други като него и брат му, които са не са имали шанса да живеят в семейства и са били изоставени както от родителите си, така и от обществото.

Наред с тази мечта, Дончо развива и своя футболен талант. Той е един от 8-те талантливи деца, избрани в „Отбора на надеждата", който представи страната ни на световното първенство по футбол за бездомни хора. Българският отбор и Дончо се завръщат с трофей, наградени на девето място в Топ 10 от 48 отбора от целия свят.