Ден на розовата фланелка
Ден на розовата фланелка / netinfo
Днес отбелязваме Деня за борба с тормоза в училище

Всяка година, последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Позната е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците в световните инициативи носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 година.

4 711 са били случаите на агресия, свързани с физическо посегателство и психически тормоз в училищата през 2016-2017 учебна година, според статистиката на Министерството на образованието и науката.

Сдружение “Самаряни” ще отбележи “Деня на розовата фланелка” за четвърта поредна година с провеждането на инициатива в две училища, в гр. Стара Загора. Тя ще се осъществи като част от дейностите на Консултативно-информационен център “Самаряни” (КИЦ), в рамките на “Терапевтичната програма за деца за справяне с насилие”, в направлението й “НЕнасилие в моето училище!”.

Екипът на КИЦ ще гостува на IV клас от НУ “Димитър Благоев” и на II клас от VI ОУ “Свети Никола” днес. Той ще предизвика децата да споделят свободно своите мисли по темата, да обсъдят различни, познати за тях ситуации на училищен тормоз и да потърсят заедно възможни начини за разрешаването им. На вниманието на децата, по подходящ за възрастта им начин, ще бъдат поставени въпроси относно това как те могат да избегнат съществуващите рискове от попадане в ситуации на тормоз и насилие; как да не допускат да бъдат въвличани в такива ситуации; как да реагират при неизбежно попадане в тях; как да излязат безопасно от подобни ситуации, на които стават свидетели или преки участници; и още други.

Днес носете розово, снимайте се и споделете снимките си в социалните мрежи с #ДенНаРозоватаФланелка!