3500 участници във фолклорния събор Богородична стъпка
3500 участници във фолклорния събор Богородична стъпка / Община Стара Загора

С рекорден брой участници на Старозагорските минерални бани започна Националният тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка".

Близката местност, дала името му, днес е посетена от хиляди, дошли от всички краища на България. На считаното за свято място, мнозина дойдоха с надеждата да получат изцеление от лековитата вода, извираща от вдлъбнатина с форма на човешка стъпка.

Седмото издание събра над 3500 участници, които се изявяват на 3 сцени на открито. За радост на организаторите пристигнаха повече от 118 индивидуални изпълнители и 158 колектива, които ще представят народни песни, танци, традиции и обичаи от всички фолклорни области на България.

Повече от 30 майстори-занаятчии от цялата страна са изложили старинни оръжия, дървопластики, иконопис, керамика, пчелен мед, плетива, традиционни украшения и др. на Улицата на занаятите.

Докато възрастните се забавляват, малките посетители на събора могат да рисуват заедно с децата от Общински детски център в организирания Детски пленер за рисунки.

Представители на клубовете по народни танци от Стара Загора показват на всички желаещи стъпките на българските хора и ръченици.

Жури от изтъкнати певци, фолклористи и инструменталисти, с председател проф. д-р Елена Кутева - директор и главен художествен ръководител на Академичния държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев", ще отличи призьорите. Ще бъдат раздадени много грамоти и награди, а един от участниците ще получи Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Най-добре представилите се групи и участници ще получан специално изработени плакети „Богородична стъпка".
Тази вечер в 18.30 ч. ще бъде награждаването на участниците, а съборът ще завърши с празнично веселие.
Организатори са Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея" - Стара Загора и местното кметство.