20 000 лева ще носи на главата си новата казанлъшка царица Роза
20 000 лева ще носи на главата си новата казанлъшка царица Роза / Личен архив Б.Сарафов, С. Петкова

5-килограмова сребърна корона ще краси главата и на тазгодишната Царица Роза, която казанлъчани ще изберат на 1 юни късно вечерта. По традиция коронясването на царицата става пред погледа на хиляди туристи и гости на града на розите. Короната е изработена от сребро с дебелина 0,8 см и е проба 925 и далеч по-пищна от предишната диадема, кичила главите на близо 40 казанлъшки царици. Стойността на короната е 20 000 лева.

Вече 20 години короната, която краси казанлъшките царици е една и съща и тя е дело на бижутера Любомир Дудев. Той е автор и на първата диадема, с която се е окичвала Царицата. Поръчката за нея Любо Дудев, който сега живее в казанлъшкото село Черганово, получава от тогавашния кмет, станал и кмет на столетието на Казанлък - покойният Станчо Коев.

Първата диадема, която Любо Дудев изработва е далеч по-семпла от сегашната пищна 5-килограмова корона. Диадемата, носена от казанлъшките царици до 1992 г. е представлявала две преплетени рози, в комплект с гривна и обеци.

За тогавашното време бижутерът Любо Дудев си спомня, че твърде смело тогавашният кмет Станчо Коев взел решението за диадемата, която също била сребърна. След като изработил проекта й, авторът трябвало да го представи за одобрение на тогавашния Художествен съвет към културата на града. На свой ред старейшините го одобрили, но взели решение диадемата да е посребрена. Това за времето си било проблем, понеже за тази цел се налагало да се иска и становището на Задругата на майсторите.
Известният с бързите си исмели решения казанлъшки кмет на Столетието Коев взел веднага решението, като отсякъл: Какво ще се разправям, купувам проекта и я правим посребрена. Толкоз", спомня си Любо Дуде за кметската категоричност.

След като дълги години диадемата краси главата на казанлъшките царици, през 1992 г. младият и амбициозен председател на казанлъшкото читалище "Искра" Васил Самарски потърсил бижутера, с молба да изработи нова корона на царицата на розата, понеже старата диадема вече била доста похабена. Условието било короната да е изцяло сребърна. По това време кмет на града е Бончо Сарафов. Парите, които получава за изработката на короната тогава Любо Дудев са толкова, колкото да му стигнат да си премести павилиончето за бижута от Плевен, в Казанлък.

Няколко души помагат на бижутера в направата на короната, която му отнема близо месец време. За короната той работи заедно с казанлъшки хералдик, за да я направи по всички правила на хералдиката и украшението наистина да има стойност като за царица.Благодарение на това партньорство се появават и специалните гравюри върху короната.Тя се изработва изцяло ръчно от Любо Дудев, а плата отгоре върху нея се шие от специална шивачка, специалните камъни, с които я украсена от неговата майка.

Твърде скоро обаче новата корона я сполетява леко "произшествие". Тъй като всяка казанлъшка царица пътува като награда до Япония и участва в тамошния празник на розата с царските си одежди и корона, преди десетина години бижуто е строшено. Тогава от общината вместо да дадат на автора да поправи сам творението си, решават че тази работа ще се извърши от златар, в ателие. Самият дудев е възмутен, като вижда след време какво е направено с неговия труд и по думите му, короната е " тотално развалена". Тогава си предлага услугите да я ремонтира безплатно. И така до днес.

Въпреки че всички млади казанлъшки красавици мечтаят за короната на царица, малцина са тези, които знаят кой е нейният автор. Още по-малко са казанлъчани, които знаят този прелюбопитна история на царската корона.

От разстоянието на времето днес Любо Дудев твърди, че поръчката от соц времената и тази от първите демократични години са били чест за него. И е щастлив от това, че е могъл да остави траен отпечатък с работата си в празника на розата, превърнал се в казанлъшка емблема.

Майсторството на бижутера от Черганово, днес е познато не само на казанлъшките красавици. С накити на Любо Дудев се кичат също съпругата на японския император Акихито -- Мичико, и дъщеря им принцеса Саяко.. Много известни българи и чужденци също притежават уникати от автора. Любимото съчетание на майстора--ювелир са полускъпоценните камъни, които придават поетичност и финес на изделието със своята причудлива форма.

Самият Дудев е второ поколение майстор-занаятчия. Гордее се с това, че е обучил двама майстори, много чираци и калфи.

От две години в Испания вече е поръчана нова корона, с рубини за казанлъшка царица роза. Тази корона обаче все още не е готова, научи Дарик. Поръчката е дело на казанлъшки бизнесмен, живеещ в чужбина, който още миналата година имал идеята да дари на общината новата корона. Поръчката обаче пропаднала, а през тази година се оказа, че още година време ще е нужно на чуждоземските бижутери да изработят това, което българските им колеги създават за месец.

По-малко от 72 часа делят новата казанлъшка царица Роза, 49-та поред от срещата й с 5-килограмовата корона от сребро, криеща 20-годишни тайни и емоции.