/ IStock
Обвиняемият е осъждан
С постановление на наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан обвиняемият мъж на 38 години. Той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление - отправени закани, в условията на домашно насилие, съобщиха от обвинението.

К. Г. е обвинен в това, че на 2 февруари в къща в кв. „Враждебна“ - София, се заканил на И. Ю. с престъпление против нейната личност и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

При възникнал конфликт между К. Г. и И. Ю. (фактически съжител), обвиняемият я замерил със стъклено шише, с дърво, дърпал я за косата, след което отправил нецензурни изрази към нея. След това носейки брадва с ръце, вдигнати над главата, той се насочил към И. Ю., действия сочещи намерение за засягане на телесната ѝ неприкосновеност.

Престъплението е извършено в условията на домашно насилие по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за защита от домашното насилие, като е предшествано от извършването и на други актове на домашно насилие.

Обвиняемият е осъждан. Престъплението, за което той е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с лишаване от свобода до шест години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на мъжа за срок до 72 часа.

Предстои на 5 февруари да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.