"Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години насам", съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов. 

Зоопарк-София, Хриситна Филипова

Той припомни, че през 2020 г. са се сдобили със стадо (три женски и една мъжка зебра) от вида равнинни зебри, подвид "чапман" от зоопарка в Берлин, Германия. Две години след това вече имаме поколение - гледачите ѝ казват Мики, въпреки че тя е момче. Това е изключителна ценност за нас, похвали се Бориславов и изрази надежда и посетителите скоро да могат да я видят. 

Зоопарк-София, Хриситна Филипова

Този вид зебри е характерен за африканските савани на юг от Сахара. Те са със статут на почти застрашен вид, има популация, но тя е намаляваща. Затова е и толкова важно отглеждането им в нашия зоопарк. Те обичат пясъка, както и да бъдат под дървета.

При нас имат подходящи условия за живот и сигурно точно затова направиха поколение, посочи Бориславов. Равнинните зебри имат уникални окраски и са известни със своя необуздан нрав, разказа  директорът на зоопарка.

За пръв път у нас: Двойка гибони сиаманги са новата атракция на Софийския зоопарк

Природата ги е направила, така че да оцеляват в саваната, трябва да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и поради тази причина не подлежат на опитомяване. Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите свикват с присъствието им, но много рядко се стига до физически контакт. Те са изключително внимателни и предпазливи.

Зоопарк-София, Хриситна Филипова

Винаги са готови да избягат. Никога не допускат някого близо до себе си и много рядко хората са имали близост със зебри, обясни Бориславов. Те са диви и много опасни - за да могат да се пазят от хищници, могат много силно да ритат.

Зоопарк-София, Хриситна Филипова

Тяхната красота е възхитителна. Част са от прекрасния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме успели да пренесем частица от тази красота, отбеляза директорът на зоопарка. 

Зоопарк-София, Хриситна Филипова

При нас може да се види и още един екзотичен вид - такин мишми, националното животно на държавата Бутан, типично за района на Хималаите, който е застрашен вид. От миналата година имаме един мъжки екземпляр и вече получихме разрешение за получаването на женска от този вид, което очакваме да стане до края на годината, обясни той.

Зоопарк-София, Хриситна Филипова


Директорът на зоопарка се похвали, че зоопаркът в София има ръст с 15 процента на посетителите за юни, юли, август. Условията и средата в зоопарка се подобряват и ниевинаги се опитваме да показваме нови животни, което изобщо не е лесно.

Това за нас значи, че трябва всяка година да осигурим нови, подходящи условия за тези видове, което не е никак лесно, защото са видове с международна значимост и изискванията за тяхното отглеждане са много високи. Те не се купуват, а се предоставят от Международната асоциация на зоопарковете, посочи Бориславов. 
БТА