Спорът между психолога Иван Владимиров – Нав и съседа му, който е задържан за убийството, е продължил близо 30 години. Това разказа братовчедката на Владимиров – Нина Томова пред NOVA

Иван Владимиров беше убит след съседски скандал в София. По случая е задържан 52-годишен мъж, бивш полицай.

„Междусъседската война е продължавала откакто са се нанесли. Постоянно им правил забележки – да не местят столове, да не се смеят”, разказа Томова. През годините психологът е правил опити да реши конфликта.

Нинова обясни, че 10 дни психологът е бил в чужбина, а майка му в провинцията.

Разследващите с информация за жестокото убийство на психолога Иван Владимиров

Не е имало кой да му вдига шум. Не знам какво го е накарало да ходи, да маже по вратата. Според мен е търсел конфликт”, заяви Томова.

Тя е категорична, че Владимиров не е бил провокатор.

„Той се бореше срещу това. Никога не е тръгвал да налита на бой, никога не е смятал, че с физическа саморазправа можеш да си решиш проблемите. Винаги беше с усмивка, с говорене”, заяви Томова.

„Това са над 30 години. Ако е предполагал, щял да се залости и да не говори с него”, заяви Нинова.

„Молбите ми към Вселената да е ранен не се сбъднаха”. Това каза майката на застреляния в сряда вечерта психолог Иван Владимиров. Слава Иванова разказа пред NOVA, че семейството отдавна има конфликт със стрелеца, подавани са и десетки жалби. Хора от блока пък споделиха, че той е проявявал агресия и към други свои съседи.

Втора безсънна нощ прекараха близките на жертвата. Задържан е негов 52-годишен съсед, бивш полицай, с когото от години имали спорове от битов характер. Каква е точната причина за стрелбата срещу психолога, все още се уточнява. Майка му обаче е категорична, че не става въпрос за инцидент, а за планирано убийство.

Майката на убития Иван Владимиров: Беше разперил крила за полет, а куршум отне светлината от очите му

„Това, което чух, е, че е много добре планирано и обмислено убийство, с много добре планирана и измислена инсценировка, че е нападнат от сина ми и че той е бил в самозащита”, коментира още опечалената майка.

Няма свидетели на стрелбата. Трупът на жертвата е намерен от двама съседи, които чули шум и усетили миризма, която определят като "странна", каза в изявление говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. „Между заподозрения и убития двамата имало междусъседски спорове от битов характер. Все още изясняваме точната причина за стрелбата. Задържаният не отрича, че е извършил убийството, но засега е заявил това само при беседа с полицията”, каза още Петрова.

Вълната от реакции след убийството на психолога Иван Владимиров в сряда вечерта не стихва.

Той беше смъртоносно прострелян от свой съсед след поредица от скандали. Негови близки, приятели и дори майка му признаха, че са подавани множество в жалби в полицията, но това не е предотвратило фаталния изстрел.

Хладнокръвното убийство коментираха бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов, Веселин Димов, който е приятел на убития Иван Владимиров, и Христина Зарева от Организация срещу домашното насилие "Save her".

Христина Зарева е категорична, че както много други, и тази трагедия е можело да бъде предотвратена. По думите ѝ обаче в България единственото, което правим, е да броим жертвите. Христина Зарева е категорична, че както много други, и тази трагедия е можело да бъде предотвратена. По думите ѝ обаче в България единственото, което правим, е да броим жертвите.

Приятелят му Веселин Димов разказа, че психологът строил къща, която вече била почти готова. Направил я, за да се махне от този вход.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов след такива трагедии трябва да има официално изявление на шефа на районното управление, в което са подавани жалбите от жертвата, както и директорът на СДВР. „Сигналите би следвало да се установи до кого са били насочени, кой е работил по тях, въобще работил ли е нещо, за да може да се изчисти проблемът, къде се къса нишката”, коментира той.