Известният психолог Иван Владимиров - Нав е убит с един изстрел в лицето след съседски скандал в София. По случая има задържан мъж, повдигнато му е обвинение за извършане на убийство. Евентуалното оръжие на престъплението е иззето от дома му, предстои експертиза. Извършен е оглед, разпитани са съседи, съобщиха на брифинг от прокуратурата. 

"Това, което можем да кажем със сигурност, е, че убийството е извършено вчера, около 22:30 ч. вечерта в жилищна кооперация на ул. "Черковна". Вероятно прибирайки се към дома си, пострадалият може би е влязъл в конфликт с обвиняемия по делото и е бил застрелян с един изстрел в лицето, като смъртта му е настъпила мигновено", посочи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.
 

Трупът е намерен на междуетажната площадка от двама съседи, които малко преди това са чули изстрели и са усетили странна миризма. Подали са веднага сигнал на 112. 

По информация на прокуратурата между обвиняемия и жертвата е имало влошени отношения, постоянни конфликти на междусъседска основа, имало е спорове от битов характер, но все още е в процес на изясняване точната причина, поради която е настъпила смъртта на пострадалия, тъй като няма свидетели. 

"От обвиняемия срещу пострадалия е имало сигнал за това, че пострадалият е наел три лица, които да откраднат подготвени за предаване на вторинични суровини от обвиняемия отпадъци - найлони и хартия. Това е сигналът, който на нас ни е известен. Това е сигнал от 2020 година. Ще бъде назначена експертиза на обвиняемия", допълни Димитрова. 

На задържания е повдигнато обвинение след съгласуване от проверяващия прокурор за престъпление по чл. 115 за извършване на умишлено убийство, което е наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Задържан е с постановление за срок до 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянно задържане под стража. 

По-късно от прокуратурата изпратиха съобщение, в което посочиха, че разпитан в качеството си на обвиняем, мъжът се е възползвал от правото да не дава обяснения.  

Иван Владимиров убийство
БГНЕС

Иван Владимиров убийство
БГНЕС

Убиха известния психолог Иван Владимиров - Нав, задържан е бивш полицай

По-рано главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че задържаният за убийството на психолога е бил служител на МВР преди 23 години. За причините, довели до трагичния случай, Тодоров също посочи изострени съседки отношения, за които са подавани сигнали от 2020 г. насам. Има 12 подадени сигнала, като основната част от тях са от извършителя по отношение на действия на майката на жертвата. Сигналите не са били за насилие, а по битови въпроси - шум, цапане на общите части и други подобни.

Убийството е извършено със законно притежавано оръжие.

Булфото

Булфото


Убийството на психолога Иван Владимиров - Нав предизвика реакции, както в социалните мрежи, така и на живо.

В четвъртък вечер близки и приятели на убития се събраха на мълчалив протест пред сградата на вътрешното министерство. Недоволни са, че смъртният случай не е бил избегнат, въпреки многобройните сигнали и оплаквания към МВР и прокуратурата от агресивния съсед.

„Никой не е реагирал по никакъв начин на всички тези сигнали. А те са подавани. Той беше в национална телевизия и каза, че е заплашван от този човек. И че е подавал сигнали. И никой не реагира на това нещо”, заяви една от протестиращите.