Тодор Чобанов
Тодор Чобанов / Столична община
"Чувствам, че е важно да споделя, че всичко е наред с мен и че като човек с около 20 години стаж в различни администрации от 1999 г. насам добре знам, че обществената работа върви ръка за ръка с това да бъдеш отговорен и ако не успееш да постигнеш очаквания резултат - да носиш почтено своята отговорност". Това посочи освободения заместник-кмет по културата на София Тодор Чобанов.

"През годините в Столична община успях да реализирам или да подпомогна не една и две инициативи - създадохме и развихме Музея за история на София, филиалa му "Триъгълна кула", реставрирахме и допроучихме Западната порта след десетилетия забвение и укрепихме ул. "Вашингтон" край нея, укрепихме светинята "Св.Георги", успяхме да създадем първия и единствен по рода си подземен музей на храма-кръстител на града "Св.София" и по-късно - подземния музей на "Ларгото" (който е чудесен според водещи наши и чужди авторитети по темата и не вярвайте на твърдения, че нещо не му е наред). Осъществихме уникалната операция по реставрацията на "Лъвов мост" и експонирането на следите от римската епоха там, реставрацията на паметника на "Цар Освободител", този на Апостола - Васил Левски и много други из нашите исторически места, както и поставихме забележителни нови паметници като този на Алеко Константинов с неговата деликатна и въздействаща осанка", обръща се Чобанов във Facebook.

Фандъкова освободи от поста зам.-кмета Тодор Чобанов

По думите му столичната култура  вече е децентрализирана.

"Общинските ни състави днес са отдадени на творческата си мисия без административни пречки", заявява още освободения заместник-кмет.

Той посочва, че винаги се е възпротивявал на всякакви опити за разрушаване на софийски недвижими културни ценности.

"Успяхме с общи усилия да спрем доста такива намерения
, въпреки силно ограничените права на местната власт по темата, а други битки продължават. Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА", посочва още той.

БСП-София: Оставката на Тодор Чобанов е отдавна чакана и много закъсняла

"Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия Кмет - Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност. Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а мисия", завършва Чобанов.