Тодор Чобанов
Тодор Чобанов / Столична община
Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

До назначаването на нов зам.-кмет, работата му временно ще бъде изпълнявана от зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова.  

Като мотив за освобождаването му Фандъкова посочи забавянето на реставрацията на банята в "Овча купел" и в Горна баня. "Наложи се процедурата за банята в "Овча купел" да се прекрати отново и след това да се обяви наново, а това забавя изпълнението", посочи кметът.  

Тя благодари на д-р Чобанов за приноса му в сферата на културата и археологията. 

По думите ѝ трябва да се работи по-активно и динамично. „Прекрасен млад човек, който има голямо бъдеще в науката. Той самият помоли да може да се съсредоточи върху докторантурата, която прави. В същото време ни трябва човек, който да е много по-енергичен, който да може да представя много по-активно културните събития в София, богатия културен календар на общината“, каза още кметът. Много по-активно, много по-видно трябва да се работи, категорична е Фандъкова. 

Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия, заяви Тодор Чобанов. 

Той подчертава, че винаги и категорично се е възпротивявал на всякакви опити за разрушаване на софийски старини и с екипа си е успял да спре доста такива намерения, въпреки силно ограничените права на местната власт по темата.

„Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА.

Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с кмета Йорданка Фандъкова и целия екип на общината, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност“, казва още Тодор Чобанов.