Въведоха пълна забрана за движение на каруци в София. Промяната влезе в сила от 1 юни.

Тя действаше и досега в центъра на столицата, по Околовръстното и по основните булеварди, на практика обаче това не спираше превозните средства с животинска тяга, предава NOVA.

Новото сега е, че каруците на нарушителите и конете ще бъдат задържани, а глобите може да стигнат до 500 лв. 

Забраняват каруците в цяла София

Забраната ще се отрази най-тежко на Траянка от квартал „Факултета”. „Много жени сме каруцари. Наследих занаята от баща ми”, каза тя. И поясни, че каруцата й струва 500 лв., а конят 2000 лв.

„Нямам възможност за кола. Чистим мазета, апартаменти за пари. Ако забранят каруците, ще стане по-лошо. Хората ще започнат да крадат, за да се изхранват”, сподели още жената.

Тя ни показа и документите на каруцата. Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера подобни средства за движение са причина за катастрофи, а освен това често ги карат малолетни и непълнолетни.

Припомняме, че Идеята за създаването на наказателен паркинг за коне в София датира от 2010 година. Тогава от общината имаха намерение да поискат официално от МВР част от базата на "Гражданска защита" в село Железница, като терен за отглеждане на бездомни коне, където да бъдат настанявани конфискуваните животни от незаконно преминаващите каруци.

Идеята тогава беше конфискуваните коне да бъдат настанявани на определените терени за срок до две седмици, в които собственикът им да заплати санкцията и да докаже, че животното е законно притежавано. 
nova.bg