Наказателен паркинг за бездомните коне в София
Наказателен паркинг за бездомните коне в София / Sofia Photo Agency
Наказателен паркинг за бездомните коне в София
34314
Наказателен паркинг за бездомните коне в София
  • Наказателен паркинг за бездомните коне в София

Над 500 бездомни коня се движат в София, каза за Дарик заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров и допълни, че проблемът започва да придобива мащабите на бедствие. За целта, с решение на общинския съвет, общината официално ще поиска от МВР част от базата на "Гражданска защита" в село Железница, като терен за отглеждане на бездомни коне. Това ще бъде нещо като "наказателен паркинг" за конфискуваните животни от незаконно преминаващите каруци, каза още Сотиров.

В някои райони, основно с ромско население, сигналите, свързани с коне, са дори повече от тези за бездомни кучета, каза още Иван Сотиров: "Животни, които се движат в паркове, влизат в частни имоти. Те нито са регистрирани, няма данни, че са обезпаразитени. Освен че са опасност за движението по пътищата, чрез тях се извършват голяма част от кражбите на кабели, на желязо, на решетки от шахтите".

Само за тази година общината ще инвестира над 80 000 лв. за възстановяване на такива поражения, допълни Сотиров: "Няма как да започнем да ги изземваме преди да имаме оборудвани места за тази цел".

Освен теренът в село Железница се водят преговори за такива бази и в околните села до София и обекти на земеделското министерство, уточни заместник-кметът.

За временно настаняване на конете за срок от пет години ще е необходимо да се ползва само част от базата или 1000 кв.м от близо 11 000 кв.м. От общинския бюджет обаче трябва да се заделят 15 000 лв. за ремонтиране на сградата, а месечната издръжка ще бъде средно около 3100 лв. За целта трябва Министерският съвет да вземе решение, с което предоставя безвъзмездно за пет години ползване част от терена на Столична община.

"Ще направим първоначална инвестиция 15 000 лева, но ние ще имаме поне 3000 лева на месец разходи за храната на животните, за медикаменти, за ветеринар, гледач на животните", допълни Сотиров.

Идеята е конфискуваните коне да бъдат настанявани на определените терени до две седмици, в които собственикът им трябва да заплати определена санкция и да докаже, че животното е законно притежавано. "Имаме готовност тези животни да бъдат предоставяни на стопанства, други могат да бъдат обявявани за публична продан", заяви Иван Сотиров.

Ако се появят инвеститори, ще се мисли вариант за създаване на атракциони за деца, каза още заместник-кметът и допълни, че до две години проблемът с незаконните коне би трябвало да е изцяло разрешен.