Първи данни за качеството на въздуха ще са готови още тази вечер, обяви директорът на "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров
Двама души, за които са били извикани линейки заради миризмата на газ, която беше усетена в кв. "Военна рампа" и в други столични квартали,  са били транспортирани в УМБАЛСМ „Пирогов“ за допълнително изясняване на състоянието им. Това казаха от „Спешна помощ“ – София.

На място е прегледан трети човек, на когото му е прилошало. Изпратени са били три линейки.

От „Пирогов“ съобщиха, че в лечебното заведение е приет един човек поради леко обгазяване. Той е без опасност за живота и е оставен в болницата за наблюдение. 

Силна миризма в квартали в София притесни граждани (СНИМКИ)

Първи данни за качеството на въздуха ще са готови още тази вечер. Това стана ясно от думите на директора на "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров, който пристигна на булевард "Илиянци".

Самите варели се стречоват, слагат се в метални контейнери, ще бъдат ескортирани до площадка за опасни отпадъци. Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация на населението, нито спиране на учебни занятия и каквито и да е било други дейности, тъй като това е безвредно, уточни Димитров.

Димитров уточни, че на тел. 112 е постъпил сигнал за остра задушлива миризма в района. "Първи на място са били Пожарна безопасност и защита на населението. Те са предприели всички мерки. Както виждате, химическият бус на Столичната пожарна е тук. Колегите са преценили, че това се касае за газ, който е безвреден, който се използва в проверката на бензиностанции и газстанции", обясни той.

Директорът на "Аварийна помощ и превенция" уточни, че преди няколко години са имали такъв случай.

Димитров е категоричен, че няма никаква опасност, ако някой в района вдишва този газ от 10 ч. сутринта досега. "В предишния инцидент го вдишвахме 12 часа, така че няма опасност", каза той.

Към собственика на склада ще има санкции.

Какво представлява меркантапа, чиято миризма стресна софиянци

"Тук беше екип на Столичен инспекторат. Уведомихме Регионалната здравна инспекция, които също имаха екип на място. В момента виждате мобилната станция на Столична община, която ще замерва всички данни за въздуха и ще имаме 24-часов анализ на въздуха", допълни Димитров.

Замерването на въздуха ще покаже какви са концентрациите и дали има нещо във въздуха, което да е вредно.

"Другото, което правим в момента е, собствениците на склада по най-бързия начин да си опаковат тези варели и с наше съдействие, и на Столична дирекция на вътрешните работи да ги закараме на безопасно място на площадка за опасни отпадъци", каза още Димитров.

В зависимост от вятъра и от районите миризмата се разпространява различно и не може да бъде казано колко време ще трае тя. "На около километър от мястото вече не би трябвало да се усеща", допълни директорът на "Аварийна помощ и превенция".

Експерти на РИОСВ - София също извършват проверка на място, допълва БТА.
БГНЕС/БТА