Най-често се добавя към природния газ като ароматизатор
Меркаптанът, познат още като етантиол, е безцветен газ или бистра течност с особен мирис. Добавя се особено активно към газообразни продукти, като например пропан-бутан, за да служи като индикатор при изтичането на газ.

Силна миризма в квартали в София притесни граждани (СНИМКИ/ВИДЕО)

Води се сероорганично съединение с формула CH3CH2SH. Структурата му е аналогична на тази на етанол, но със сяра на мястото на кислорода. Миризмата на меркаптан e неприятна, като според някои тя наподобява силен аромат на чесън.

Етантиолът е по-активен от етанола, поради невъзможността да участва във водородна връзка.

След обгазяването в София: Трима души са потърсили помощ, един от тях остава в болница

Парите на етантиола са по-тежки от въздуха и могат да раздразнят носа и гърлото. Може да бъде токсичен при поглъщане, вдишване или контакт

От „Пирогов“ съобщиха, че в лечебното заведение е приет един човек поради леко обгазяване. Той е без опасност за живота и е оставен в болницата за наблюдение. Друг пациент е бил прегледан и освободен, а екипите на „Спешна помощ“ – София са прегледали и трети човек на място, на когото е прилошало.

Миризма беше установена до столична детска градина в кв. "Военна рампа" в столицата,  съобщиха по-рано от МВР. Установено е, че в близост е имало предприятие за преработка на вторични суровини. Миризмата е излязла от два контейнера, като веществото в тях се нарича "маркер", но няма нищо общо с пропан-бутан.

Миризмата беше усетена и в кварталите "Надежда" и "Орландовци".