Няма опасност за населението и не е нужна евакуация
Силна миризма в квартали в София притесни граждани. Трима души са потърсили медицинска помощ след обгазяването в кв. "Надежда". Това потвърди говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Около 10:30 часа е получен сигнал за обгазяване в района на булевард "Илиянци". Миризмата е типичната за пропан-бутана. Става въпрос за остатъчно меркаптан вещество във варели, които са дадени за унищожаване. Няма опасност за гражданите. Не е нужна и евакуация.

БГНЕС

"Нямаме информация кои квартали са обгазени, имаме информация, че има обгазяване в този район. На място са изпратени екипи от Втора районната служба по териториална компетентност и химически автомобил", съобщи главен инспектор Мария Стоянова, началник Сектор "Оперативен център" към Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"При пристигане на място е установена силна задушлива миризма, която наподобява тази на пропан-бутан. При анализиране с газанализатори и други уреди", обясни Стоянова, е установено, че концентрацията идва от депото за скрап.


След обгазяването в София: Трима души са потърсили помощ, един от тях остава в болница

"След връзка с управителите на депото за скрап става ясно, че са получили варели, в които е съдържан меркаптан. Меркаптанът е веществото, с което се облагородява пропан-бутанът, за да усещаме тази миризма, тъй като самият пропан-бутан няма мирис. Варелите са обезопасени и изолирани, за да не изтичат", обясни Стоянова.

"Става въпрос за минимални количества меркаптан в самите варели, но знаете, че миризмата е много обилна и трябва минимално количество, за да овкуси доста голям обем", каза още Стоянова, като уточни, че не става въпрос за изтичане, а за остатъчно меркаптан вещество във варелите, в които се е съхранявало, добавяйки, че варелите просто са дадени за унищожаване, като пресоването то попада в атмосферата.

БГНЕС

Въпреки неприятната концентрация, главен инспектор Стоянова уточни, че тя не е опасна. "Няма пропан-бутан. Реално погледнато пропан-бутанът е веществото, което е по-опасно. Ако миризмата е по-силна, може да има леко замайване, но стоите по-дълго", отбеляза тя.

Столична община съдейства за извозването на варелите на безопасно разстояние от столицата. "Част от фирмите, които подадоха сутринта сигнал, доколкото имаме информация, са освободили служителите си", допълни инспектор Стоянова и подчерта, че няма нужда от евакуация.

БГНЕС

Първи данни за качеството на въздуха ще са готови още тази вечер. Това стана ясно от думите на директора на "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров, който пристигна на булевард "Илиянци".

"Самите варели се стречоват, слагат се в метални контейнери, ще бъдат ескортирани до площадка за опасни отпадъци. Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация на населението, нито спиране на учебни занятия и каквито и да е било други дейности, тъй като това е безвредно", уточни Димитров.

Директорът на "Аварийна помощ и превенция" уточни, че преди няколко години са имали такъв случай. Димитров е категоричен, че няма никаква опасност, ако някой в района вдишва този газ от 10:00 часа сутринта досега. "В предишния инцидент го вдишвахме 12 часа, така че няма опасност", каза той.

БГНЕС

Към собственика на склада ще има санкции. "Другото, което правим в момента е, собствениците на склада по най-бързия начин да си опаковат тези варели и с наше съдействие, и на Столична дирекция на вътрешните работи да ги закараме на безопасно място на площадка за опасни отпадъци", каза още Димитров.

Взависимост от вятъра и от районите миризмата се разпространява различно и не може да бъде казано колко време ще трае тя. "На около километър от мястото вече не би трябвало да се усеща", допълни директорът на "Аварийна помощ и превенция".

РИОСВ-София извършва проверка след сигнал. 

 
БГНЕС