480 млн. лева струва на жителите на София бездействието на предишното правителство
"Булгаргаз" и столичната "Топлофикация" подписаха договор, който ще гарантира, че всички необходими количества газ за София през 2023 г. ще бъдат осигурени.

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Топлофикация“ ще преизчисли част от изравнителните сметки на столичани

Георгиев подчерта, че цената на газ да остане "поносима". И настоя държавата да компенсира финансово софиянци за високите цени на парното през последната една година.

"Поскъпването с 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние подчертаваме пред държавата, че трябва да се въведат компесаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата. За да не бъде поскъпването за сметка на гражданите. Това е позицията и на общинския съвет и на кмета на София", заяви шефът на СОС.

Обиди и неприличен жест за клиентка, поискала да обжалва изравнителна сметка за парно

"Бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева - това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, което остана некомпенсирано", категоричен беше той. "Компенсации са предвидени в закона за бюджета. Но той вече е гласуван. Нови компенсации в момента без действащ парламент няма как да предвидим и да осигурим", отговори министърът на енергетиката Росен Христов.
 

СОС брифинг
БТА


"Не само "Топлофикация търси компенсации за цената на газа, а всички потребители. Приоритетът на правителството е да осигури не компенсации, а газ на цени, които индустрията ни може да си позволи", категоричен беше Христов.

Подписан е и договор за разсрочването на 680 млн. от задълженията на столичната "'Толофикация" към "Булгаргаз" и БЕБХ, които пък дружеството има да получава от държавата. "Изготвени са споразумения за прихващането на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух", изтъкна Георги Георгиев.

По думите на министъра столичното парно потребява около 30% от общото количество доставян газ. "Това блокира моментално възможността на "Булгаргаз" да се разплаща със своите източници, защото това реално означава, че 1/3 от потребителите не успяват да си плащат", допълни Росен Христов. Т