Сагата с Цариградско шосе продължава: Задава се нов ремонт лятото
Сагата с Цариградско шосе продължава: Задава се нов ремонт лятото / netinfo

След ремонт за близо 20 млн. лева , столичният булевард „Цариградско шосе" отново ще се поправя. Участъкът от 4-и км до разклона за „Младост", който наскоро беше рехабилитиран е осеян с пукнатини, дупки и паднали шахти. Пред Дарик зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев заяви, че до две седмици ще стане ясна причината за дефектите и фирмата изпълнител ще ги поправи за собствена сметка. От неправителствената организация „Спаси София" предлагат да се въведе черен списък за компаниите, които показват некачествена работа.

"Цариградско шосе" отново с разбита настилка

Сагата с булевард „Цариградско шосе" започва още през 2007 година, когато начело на местната власт е сегашният премиер в оставка Бойко Борисов. Тогава машините, които ремонтираха настилката, бяха съвсем нови, а както повелява обичаят при Борисов - ремонтът приключи по-рано.

Резултатът, обаче по-скоро, наподобяваше „бързата работа, срам за майстора", тъй като рехабилитацията на участъка за почти 1,5 млн. лева беше съпътствана от неравности, заради които тогавашният кмет отказа да плати на фирмата, докато не се оправят грешките.

Следващото голямо обновление на „Цариградско шосе" беше през 2014-а година. Тогава с нова настилка се сдоби участъка от „Алея Яворов" до разклона за квартал „Младост". Следващата година се обнови булеварда до изхода на София. И така двете години ремонт излязоха на общината малко над 20 млн. лева.

Затварят локалното на Цариградско шосе за ремонт

Сагата с Цариградско шосе продължава Задава се нов ремонт лятото
netinfo

Година и половина по-късно бул. „Цариградско шосе", станал известен с несполучливите си реконструкции, отново е за ремонт. Първи за появилите се пукнатини по асфалта сигнализираха от „Спаси София". Пред Дарик Гергин Борисов посочи, че е имало сигнали за нарушения в този участък още по време на самия ремонт:

"Това е един от участъците, които се ремонтират последните няколко години, като тук става дума и за участък, който даже по времето на строителството имаше сигнали за некачествено изпълнение на работите".

Започва ремонт на южното локално платно на бул. „Цариградско шосе"

Ресорният зам.-кмет Евгени Крусев пък обясни, че в момента се анализират причините за появилите се дефекти и допълни, че фирмата изцяло ще поеме поправката на булеварда.

"Мобилната лаборатория на Агенция "Пътна инфраструктура" ще вземе проби от на практика в дълбочина на цялото пътно легло, така че да видим откъде идват причините за напукването в износващия пласт на асфалтовата настилка. В четвъртък фирмата-изпълнител започнаха фугиране на тези пукнатини. Междувременно очакваме резултатите от лабораторията и вече ще се вземе решение как трайно да бъде решен този проблем по начин, по който да се предотврати появата на тези фуги в бъдеще. Абсолютно всички ремонтни работи по участъка се поемат от фирмата-изпълнител. Гаранцията за този участък е 10 години", каза Крусев.

Гергин Борисов от „Спаси София" предлага фирмите, които са с дефектни ремонти да не получават други обекти:

"Да се въведе черен списък за фирмите-изпълнители, които доказват некачествена работа по време на изпълнение на обществени поръчки. Такъв черен списък е разрешен и препоръчан от ЕС, като гарант за ефективно отсяване на добросъвестни фирми-изпълнители", каза Борисов.

И така лято 2017 отново ще започне за софиянци с тапи по „Цариградско шосе" , което отново ще се ремонтира.