/ IStock
Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт спрямо обвиняемия на 22 г., за това, че отнел златни бижута на обща стойност 1912 лева, от владението на четири жени, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, съобщиха от обвинението.

В периода от 11 септември 2020 г. до 4 октомаври 2020 г. обвиняемият се намирал в района на кв. „Крива река“ и в района на жк. „Хиподрума“ в София. В часовете между 18:30 и 20:30 часа, той набелязвал своите жертви като гледал да са жени, които носят златни бижута на врата си.

Задържаха за 72 часа грузинци за кражба, извършена в съучастие

В посочения период обвиняемият извършил четири грабежа от пострадалите. Той избирал подходящия момент да се приближи до жените, заговарял ги с различен претекст, част от тях питал къде се намират дадени адреси или конкретен жилищен блок, други за спирки на градския транспорт, както и по други поводи.

В момента, в който успеел да отвлече вниманието им, обвиняемият издърпвал със сила златните бижута (синджири, висулки) от врата на всяка от пострадалите. По този начин златните накити се късали и вещите оставали в ръцете му. Непосредствено след като вземел бижутата, обвиняемият тръгвал да бяга и напускал местопроизшествието.

Общата стойност на отнетите от пострадалите златни бижута са в размер на 1912 лева. В хода на разследването било установено, че обвиняемият е осъждан. Понастоящем той изтърпява мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото срещу него да продължи в съда.