В София избухна политически сблъсък, свързан с окончателното спиране на Симеоновския лифт на Витоша. 

Политическите партии се обвиняваха взаимно за липсата на действия и небрежност по отношение на поправката на лифта. Опозиционните партии твърдеха, че правителството не е предприело достатъчни стъпки за запазване на културното наследство и туристическите атракции на страната.

В същото време правителството се опитваше да прехвърли отговорността към предишните управляващи, които са били власт през периода, когато лифтът е бил затворен. Обвиненията и контрапретенциите между политическите лидери доведоха до още по-голямо разделение в обществото и още по-голямо недоволство сред гражданите.

В крайна сметка, независима комисия беше назначена да разследва случая и да определи отговорността за спирането на лифта. Въпреки това, скандалът продължи да разделя общ

Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим, увери кметът на София Васил Терзиев на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения.

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община и заявиха, че има бездействие от страна на кмета на София по въпроса със Симеоновски лифт.

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните управляващи, сме напът да загубим окончателно Симеоновския лифт, обяви вчера председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Борислава Бибиновска/БТА