/ iStock/Getty Images
Кметът на София Васил Терзиев съобщи в профила си във Facebook, че е разпоредил на кмета на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков да провери обстоятелствата около спирането на Симеоновския лифт и да уведоми главния архитект на София за предприемане на последващи действия.

„Това е единственото, което ние можем да направим предвид факта, че Симеоновският лифт е частна собственост“, допълва Васил Терзиев.



Кметът е останал изненадан, че Симеоновският лифт вчера и днес не работи. "И не е ясно кога ще заработи - вероятно до края на февруари няма,, пише столичният кмет.

Васил Терзиев обяснява, че от вчера, когато и възникна проблемът, до днес екипи на звено "Общинската полиция" и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към общината, са поели организацията на движението, за да може достъпът до планината да е нормален и да няма проблеми с движението на автобусите от градския транспорт.

Екипите на Столичната община са на Златните мостове и на Алеко, като паркирането се извършва само от едната страна на платното, а на обособените места - и от двете, става ясно още от съобщението на Терзиев.

Всички спирки и крайни колела са обезопасени. Така че деца и родители могат да са спокойни, че придвижването към Витоша и към основните писти е осигурено, допълва кметът на София.

Осигурени са двойно повече автобуси по ключовите трасета, за да може да компенсираме липсата на Симеоновския лифт и повече туристи да използват градския транспорт вместо автомобилите си, пише още Терзиев.

От днес през всички почивни дни до края на ски сезона или до възстановяването на работата на Симеоновския лифт ще бъде създадена същата организация, за да имаме сравнително нормален достъп до планината, допълва кметът.

Такава ситуация за мен обаче е напълно недопустима и то само дни след откриването на ски сезона на Витоша. Веднага след празниците ще изискам информация от собственика на съоръженията, за да мога да съдействам за разрешаването на проблемите, пише в заключение Васил Терзиев.