Трети лъч метро София
Трети лъч метро София / Георги Димитров
В резултат на дъждовете нивото на река Перловска се е повдигнало, а подземните води са достигнали нивото на терена. В комбинация и с плаващи пясъци се е увеличил водния натиск, който е причинил аварията в третия лъч на метрото. Това съобщиха на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова и инженер Стоян Братов.

"Системите за сигурност веднага се задействаха. Метрото беше спряно в участъка на Хаджи Димитър. Осигурихме допълнителни автобуси. Проф. Братоев и екипа на Метрополитен отидоха на място, за да установят ситуацията. Установи се надигане в участъка. Започна демонтаж, за да се установят причините", увери столичният градоначалник.

През седмицата е продължил работата по демонтажа. Фандъкова обаче не се ангажира със срок за отстраняване на аварията.

Повредата е във вентилационната уредба между станциите "Хаджи Димитър" и "Театрална". Той показа снимки на строежа на метрото и на хидроизолацията.

Спряха временно метрото между 2 станции от третия лъч

Започнати са сондажи за успокояването на водния натиск. "Попаднахме на плаващ пясък, който допълнително донася напрежение. Това е увеличило водния натиск и е повдигнало релсата", подчерта инж. Братов.

В момента се демонтира трасето и се отстранява бетона. За целта се подготвя нов проект. Инж. Братоев поясни, че трябва да се премахне бетона, който е много здрав, което изисква повече време. В новия проект обаче отново се залага да има бетон със същата якост, за да може да поема натиска.

Той беше категоричен, че общината няма да плати нито една стотинка, защото обектът е в гаранция.

На въпрос на журналист за проекта на ремонта, инж. Братоев поясни, че носещата конструкция няма да бъде подменяна. Инж. Братоев и кметът Йорданка Фандъкова съобщиха, че за пътниците, ползващи автобусите между двете спирки, ще важи билетът от метрото.

 Инж. Янев поясни, че в световен мащаб зачестяват проблемите с надигане на подпочвени води в района на метрополитени.