Общинарите отмениха решението си за проекта „Арт Витошка”
Общинарите отмениха решението си за проекта „Арт Витошка” / снимка: DarikNews.bg, Валентин Грънчаров
Общинарите отмениха решението си за проекта „Арт Витошка”
72053
Общинарите отмениха решението си за проекта „Арт Витошка”
  • Общинарите отмениха решението си за проекта „Арт Витошка”

Столичният общински съвет отмени решението си за проекта „Арт Витошка”. На 19 март съветниците гласуваха Столичната община да отдаде бул. „Витоша” на Съюза на артистите за организиране на културни мероприятия през топлите месеци на годината. Днес местният парламент реши да бъде възложено на кмета да назначи работна група с участието на граждани, живеещи в района, общински съветници и експерти, които да разработят културния план на София.

По думите на главния архитект Петър Диков при следващия проект ще бъдат взети под внимание исканията на, живеещите в района на „Витошка”.

„Ние правихме специални срещи с представители на живеещите. Те имаха доста забележки към първоначалния вариант, част, от които абсолютно основателни. Забележки по отношение на шума, организацията, натоварването на „Витошка”. Ще се преработи и ще се разгледа отново”, заяви Диков. 

Вносителят на доклада зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов беше категоричен, че почти няма европейска столица, която да няма такива улици в идеалния център, на които да се концентрират културни мероприятия.

„Трябва да намерим баланс между интереса на живеещите с естественото желание на софиянци и гостите на града да бъдат именно на това място и да вплетем културата в ежедневния ритъм, така че събитията да не пречат на никой”, обясни Чобанов.

Според общинския съветник от ДСБ и един от основните противници на стария проект за „Арт Витошка” Вили Лилков днес общинският съвет е взел по-доброто решение за бъдещето на булеварда. „Отменихме това решение, което взехме преди около месец, което действително не беше правилно да се отдава само на Съюза на артистите това пространство за културна дейност. Предстои много работа. и по отношение на цялостния ремонт и устройване на булеварда, и по отношение на културната концепция”, заяви той.

Преди около две седмици областният управител на София Росен Малинов обяви решението на Столичния общински съвет за „Арт Витошка”, като незаконно с мотива, че е недопустимо да се отдава публична собственост без търг.