/ БГНЕС, архив
Националният исторически музей (НИМ) показва нови, рядко показвани и непоказвани досега експонати, съобщават от музея.

От 1 септември някои от основните експонати на НИМ ще бъдат представени в музея в Берген, Норвегия, с изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България". За сметка на това посетителите на музея ще могат да видят нови експонати. Зала 2 на НИМ е обновена и в нея са представени нови, емблематични паметници на торевтиката, на пластиката и изкуствата и др.

Подновената експозиция традиционно акцентира върху сребърни съкровища, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в България, някои от които се показват за пръв път.

Близо 297 000 разгледали Националния исторически музей през 2016-а

Новост в експозицията е "Сребърното съкровище от с. Йонково" (3 в. пр.Хр.). То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

Редки и изключително интересни паметници са показаните за първи път изящни предмети от стъкло - фигура на птичка (5-3 в. пр.Хр.) стъклен амфориск, прешлени, мъниста (3-2 в. пр.Хр.). Това е единствената изцяло запазена фигурка на птичка у нас, достигнала до наши дни.

Разказът за тракийското въоръжение е допълнен от непоказвани кнемида (наколенник) oт 4 в. пр.Хр. от Хаджидимово, Гоцеделчевско и върхове на копия, ножове и др.
За първи път пред широката публика са представени и теракотите от Мулетарово (3-2 в. пр.Хр.).

Боян Радев направи ново дарение на Националния исторически музей

Фигури на богиня (Персефона), на Дионис и Ариадна, стилизирани фигури на бикове, чаша "мегарски тип" представят част от културно-историческото наследство от една географска област (Югозападна България), която тепърва ще бъде детайлно проучвана.

Разнообразието от накити (торкви, гривни), бронзова (посребрен диск от огледало с триизмерно изображение на богинята Нике, управляваща двуколка, теглена от два коня) и керамична пластика (Антефикс - глава на Херакъл - покрита с лъвска кожа и Антефикс - глава на Атина Палада с коринтски шлем), чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.) ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода 5-1 в. пр.Хр.