Боян Радев направи ново дарение на Националния исторически музей
Боян Радев направи ново дарение на Националния исторически музей / Sofia Photo Agency, архив

Известният български борец Боян Радев, двукратен световен и олимпийски шампион, и тази година спази традицията по празници да прави дарения на Националния исторически музей от своята богата колекция, съобщават от музея.

Той вече е дарил над 200 антични, средновековни и възрожденски паметници, както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера. Боян Радев е първият българин, който има своя самостоятелна зала в НИМ.

Този път Боян Радев дарява част от оброчен релеф на Зевс и Хера с посветителен надпис, релефно изображение, вероятно на бога на войната Марс, както и глави от мраморни статуетки, от оброчен и надгробен релеф. Както е известно в аристократичните римски семейства е имало обичай в ниши в къщите си да държат малки статуи на божества и на предци. Всички предмети са от 2-3 в. сл.Хр., посочват от НИМ.

От своя страна, НИМ ще публикува каталог на даренията на Боян Радев. За отпечатването на каталога Вежди Рашидов, министър на културата в оставка, отпуска 10 000 лв., НИМ също дава 10 000 лв. Днес директорът на музея проф. Божидар Димитров е поръчал каталогът да бъде преведен и отпечатан на английски език.